Revista care te menține sănătos

Oftalmologie

Trucuri pentru a trai bine cu degenerescenta maculara legata de varsta

6 noiembrie 2013
Share

Degenerescenta maculara legata de varsta este o boala cronica, degenerativa a ochilor, ce cauzeaza pierderea vederii centrale. Se produc leziuni la nivelul maculei, o zona mica aflata in partea posterioara a globului ocular. Macula are rol in vederea culorilor si detaliilor obiectelor, necesare vederii centrale. Degenerescenta maculara nu apare brusc: celulele pentru vederea diurna (celulele cu con), ce se gasesc in structura maculei, incep sa se deterioreze si sa moara.

Pe masura ce boala progreseaza, pot aparea puncte albe sau incetosate in centrul vederii noastre, ingreunand unele activitati, precum cititul, condusul de autovehicule sau chiar recunoasterea unor persoane. Aceste puncte pot deveni mai mari pe masura ce boala progreseaza.

Cel mai important factor de risc pentru aparitia degenerescentei maculare legate de varsta este unul care nu poate fi oprit: inaintarea in varsta. In proportie de 25%, persoanele peste 65 de ani prezinta degenerescenta maculara. Cele care prezinta aceasta afectiune la un ochi au risc de aparitie a bolii si la celalalt ochi. Degenerescenta maculara legata de varsta se detecteaza de obicei la un examen oftalmologic de rutina de catre medicul oftalmolog sau optometrist. Oftalmologul, specializat in afectiunile retinei si maculei, poate diagnostica si ce forma de degenerescenta este prezenta. De asemenea, operatia laser a formei exudative se face de catre oftalmolog.

 

Schimbati-va stilul de viata!

Daca sunteti diagnosticati cu degenerescenta maculara legata de varsta, puteti micsora sansele de a va pierde vederea, in special prin schimbarea modului de viata. Iata cum:

  • Renuntati la fumat! Studiile arata ca fumatorii au un risc de 2-3 ori mai mare de a dezvolta degenerescenta maculara fata de nefumatori. Puteti apela si la un program special alcatuit pentru a renunta la acest obicei.
  • Mancati un curcubeu de fructe si legume. Acestea contin antioxidanti ce ofera o mare protectie ochilor. Legumele cu frunze verde-inchis reprezinta alegeri excelente, insa si spanacul poate face minuni. O dieta care include peste gras, precum somon sau ton, bogati in acizi grasi Omega-3, poate preveni progresia degenerescentei maculare legata de varsta.
  • Faceti controale periodice! Faceti programari la medicul oftalmolog, precum si la medicul de familie, pentru a va testa nivelul colesterolului si tensiunea arteriala. Mentinerea tensiunii si colesterolului la valori normale (sau aproape de normal) ajuta la incetinirea progresului degenerescentei maculare. Unele studii arata chiar ca o tensiune mare si un colesterol ridicat pun ochii la risc pentru degenerescenta maculara.
  • Utilizati suplimente! Persoanele cu degenerescenta maculara legata de varsta au avut un risc cu 25% mai mic de a-si pierde vederea atunci cand au luat o formula de antioxidanti si zinc, arata studiile. Discutati cu medicul pentru a stabili care dintre acestea ar fi potrivita pentru dumneavoastra.
  • Faceti miscare! Este recomandat sa faceti cel putin 150 de minute de exercitii fizice pe saptamana, insa si mersul pe jos mai mult poate ajuta. Desi cercetatorii nu au demonstrat ca exercitiile fizice pot incetini progresia degenerescentei maculare, acestea mentin tensiunea arteriala buna si tin vasele de sange deschise si functionale. Acest lucru inseamna ca exercitiile fizice aduc numeroase beneficii atat pentru ochi, cat si pentru restul corpului.
  • Purtati o palarie. Desi studiile nu au demonstrat o relatie cauza-efect intre expunerea la soare si degenerescenta maculara legata de varsta, cercetatorii sugereaza ca protejarea ochilor poate fi benefica. Este recomandat sa purtati o palarie si ochelari de soare in zilele insorite.
  • Pastrati-va o atitudine pozitiva. Persoanele cu degenerescenta maculara legata de varsta rar orbesc complet. Daca vederea dumneavoastra se deterioreaza, puteti apela la ajutorul unui serviciu specializat care va poate indruma si sfatui in legatura cu metoda de adaptare cea mai buna.

 

Aproximativ 10 milioane de persoane din SUA au aceasta boala sau au acest risc, cauza ce duce la pirderea vederii in randul persoanelor de peste 55 de ani.

 

Dr. Roxana Mateescu

Medic medicina generala

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.