Revista care te menține sănătos

Oftalmologie

Cum alegeti ochelarii de soare potriviti?

25 iunie 2012
Share

Multi dintre noi nu considera ochelarii de soare o necesitate pentru sanatatea ochilor, ci un simplu accesoriu. In aceste conditii, specialistii atrag atentia ca acest tip de ochelari sunt recomandati persoanelor care au intr-adevar nevoie si ca nu trebuie achizitionati la intamplare.

Cum isi da seama o persoana ca are nevoie de ochelari de soare? Foarte simplu: atunci cand lumina devine suparatoare sau in momentul in care nu poate tine ochii deschisi cand soarele este puternic. Pe langa protejarea contra razelor ultraviolete (UV), a vantului, prafului si microorganismelor, acestia ajuta si in lupta cu ridurile din jurul ochilor. In plus, se considera ca expunerea indelungata la soare, fara protectie, favorizeaza aparitia cataractei, iar retinopatiile solare si arsura maculara sunt, de asemenea, afectiuni care pot duce la deteriorarea vederii din acelasi motiv.

Corpul are nevoie vara de creme fotoprotectoare si de haine lejere. In acelasi mod trebuie protejati si ochii, prin ochelari de soare. Acestia trebuie purtati in special din luna aprilie si pana in septembrie, cand nivelul razelor UV este de trei ori mai ridicat decat in timpul iernii.

Trebuie sa ofere 100% protectie contra ultravioletelor

Odata ce am aflat riscurile la care este supusa vederea, este important sa stim cum trebuie sa arate ochelarii ideali. In primul rand, sa ofere protectie solara UV 100%. In acest sens, nu este nevoie sa optam pentru lentile foarte colorate – despre care se spune ca dau dependenta – cele deschise fiind la fel de eficiente. Vederea „prin lentila” trebuie sa fie la fel de clara ca aceea cu ochiul liber. O alta proba la care trebuie supusi inainte de a-i cumpara este sa fie incercati la lumina naturala de afara.

Ochelarii polarizati imbunatatesc vizibilitatea

Ochelarii contrafacuti sunt cei mai periculosi, deoarece purtatorul are falsa impresie ca este protejat. Asadar, este necesar ca aceste obiecte sa fie achizitionate din optici medicale, si nu din piete sau magazine nespecializate. In multe cazuri, ochelarii ieftini blocheaza doar o parte din lumina, irisul se deschide si lasa loc actiunii nocive a razelor UV. Pe de alta parte, daca cei nepolarizati doar „intuneca” imaginea, cei polarizati imbunatatesc vizibilitatea. Filtrul lor vertical impiedica nedoritele raze stralucitoare orizontale sa ajunga la ochi, optimizand astfel acuitatea vizuala.

Pot fi purtati si de persoanele cu dioptrii

Un aspect important il reprezinta faptul ca toate aceste tipuri de lentile contra soarelui sunt disponibile si pentru purtatorii de dioptrii, care pot apela vara la lentilele heliomate.

Studiile recente realizate in America au demonstrat ca expunerea prelungita la razele UV poate duce la un risc crescut de cataracta, cea mai importanta cauza a orbirii, dupa cativa ani de neglijenta. Si copiii trebuie sa poarte ochelari de soare, vederea lor fiind mult mai sensibila decat cea a adultilor.

Text: Cristina Ionescu

Consultant: Prof. Dr. Monica Pop

Medic primar oftalmologie

Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.