Revista care te menține sănătos

Oftalmologie

Astigmatismul: simptome si metode de tratament

29 mai 2012
Share

Astigmatismul reprezinta o afectiune la nivelul ochilor, cauzata de forma neregulata a corneei. De regula, astigmatismul apare inca de la nastere si poate fi insotit de alte tulburari de vedere, precum miopia sau hipermetropia, insa poate aparea si tarziu in viata, ca urmare a unor traume sau operatii la nivelul ochilor.

In uter, au loc schimbari spectaculoase pe parcursul unei sarcini, tesuturile si organele fatului dezvoltandu-se intr-un ritm alert. Acest lucru este valabil si in cazul ochilor, a caror crestere poate fi influentata de doua categorii de factori: genetici si de mediu. Studiile au demonstrat ca acesti factori pot duce la o curbura neregulata a corneei, instalandu-se astfel astigmatismul. Insa, nu se poate spune cu certitudine ca aceasta este cauza exacta a afectiunii.

Vedere incetosata si ochi uscati, principalele simptome

Formele severe ale astigmatismului sunt caracterizate prin vedere neclara sau distorsionata, indiferent ca persoana afectata citeste de aproape sau de la distanta. In formele mai usoare ale astigmatismului, simptomele constau in: sindromul de ochi uscat, ochi obositi si rosii, dureri de cap, in special atunci cand persoana se concentreaza sa citeasca.

Consultul de specialitate, esential pentru un diagnostic corect

Astigmatismul poate fi diagnosticat de catre un optometrist, care poate recomanda ochelari sau lentile de contact pentru a corecta deficientele de vedere, insa medicul oftalmolog este cel mai indicat in stabilirea unui diagnostic cat mai corect, deoarece acesta poate acorda ingrijire mult mai complexa si detine mai multe metode de testare a pacientului.

Cele mai importante teste in stabilirea diagnosticului sunt: examinarea campului vizual (citirea de litere sau cifre de pe o plansa, la o distanta de aproximativ 5 metri), retinoscopia (utilizata indeosebi in cazul copiilor, care urmareste greselile de refractie), keratometrie (se masoara curbura corneei) si topografia corneeana (realizarea unei harti tridimensionale a suprafetei corneei pentru a sesiza neregularitatile acesteia).

In majoritatea cazurilor poate fi corectat prin purtarea ochelarilor de vedere

Formele usoare ale astigmatismului se rezolva de cele mai multe ori prin purtarea ochelarilor de vedere sau a lentile de contact adecvate necesitatilor oculare ale pacientului, insa cazurile grave pot ajunge in ultima instanta la interventie chirurgicala.

O astfel de interventie poarta denumirea de keratotomie astigmatica si consta in mici incizii in unghiurile cele mai ascutite ale corneei, astfel incat lumina este focalizata mult mai precis pe retina. Aceasta metoda este insa inlocuita treptat de procedurile cu laser.

Paula Rotaru

Sursa: www.thirdage.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.