Revista care te menține sănătos

Oftalmologie

Cum stati cu vederea?

3 noiembrie 2011
Share

Mai degraba un semn natural al inaintarii in varsta decat o afectiune, prezbitismul se caracterizeaza prin pierderea treptata a capacitatii ochilor de a focaliza obiectele apropiate. Insa orele in sir petrecute in fata calculatorului sau televizorului isi spun cuvantul, astfel incat necesitatea de a purta ochelari apare nu doar la varstnici, ci si la persoanele din ce in ce mai tinere, care au nevoie nu doar de lentile pentru vederea la apropiere, ci si la distanta.

De aceea fiti atenti la fiecare simptom ce poate da de banuit, deoarece, daca ajungeti la medic prea tarziu, este posibil sa primiti ochelari cu dioptrii foarte mari sau, mai grav, acestia sa nu mai poata corecta defectul vederii. Iata care sunt simptomele care va trimit la medic pentru ochelari:

1. Senzatia de usturime si mancarime a ochilor

Daca usturimea apare ca efect al scarpinarii pleoapelor, senzatia de mancarime poate anunta atat o reactie alergica oculara, cat si sindromul de ochi uscat. Indiferent ca este vorba de afectiunile mentionate sau ca simptomele apar doar in momentul in care cititi, nu trebuie in niciun caz ignorate. 

2. Lacrimarea accentuata sau senzatia de uscaciune

Nu treceti cu vederea nici secretiile mai accentuate de la nivelul unghiurilor palpebrale (ale pleoapei). Atat secretiile apoase abundente care apar in special dimineata, cand pleoapele sunt umflate si par lipite, cat si sindromul ochiului uscat, ca urmare a alterarii filmului lacrimal, pot da de banuit. De vina pentru disconfortul resimtit este lucrul excesiv la calculator, dar si unele medicamente, fumul de tigara sau aerul conditionat, ce duc automat la… nevoia de a purta ochelari. 

3. Congestia oculara

Ochiul rosu, unul dintre cele mai frecvente semne clinice din oftalmologie, este un termen generic pentru mai multe afectiuni oculare, printre care si conjunctivitele sau glaucomul. In cazul in care congestia oculara nu este un episod „izolat”, ci apare cateva zile la rand, atunci este indicat sa consultati medicul. Uneori, si persoanele care poarta deja ochelari, dar au nevoie de alte dioptrii, se confrunta cu acest simptom. 

4. Scaderea acuitatii vizuale

Vi se intampla ca, la trecerea de la intuneric la lumina difuza, si invers, sa aveti privirea incetosata timp de cateva minute si sa nu vedeti sa cititi? Sau… pur si simplu vedeti incetosat tot timpul si abia deslusiti literele? Atunci nu mai stati pe ganduri si programati-va la oftalmolog. De asemenea, daca indepartati obiectele pentru a le vedea clar sau, din contra, le apropiati, aveti nevoie de ochelari. 

5. Durerea de cap si ameteala

Durerile de cap (cefalee) pot fi intretinute de o vedere slaba, iar daca nu luati masuri rapid, nu numai ca dioptriile vor creste, dar episoadele de cefalee se vor indesi. Chiar daca mai rar, si ameteala poate da de veste ca aveti nevoie de ochelari pentru citit. Ca sa fiti siguri ca ochii sunt de vina pentru momentele in care lucrurile se „invart”, mergeti mai intai la medicul de familie, faceti analizele uzuale pentru a elimina prezenta oricarei alte afectiuni si abia apoi prezentati-va la oftalmolog.

Odata ajunsi la medicul specialist, acesta va efectua masuratorile necesare pentru a prescrie dioptriile pentru ochelari, dar, in unele cazuri, poate prescrie si tratament.

Text: Cristina Ionescu

Consultant: Dr. Ileana Baldea,

Medic primar oftalmologie,

Optinova

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.