Revista care te menține sănătos

Nutriție

Alimente care accelereaza imbatranirea

Dr. Oana Maria Stanciu, medic specialist geriatrie și gerontologie; [email protected]
25 mai 2017
Share
Alimente care accelereaza imbatranirea

Inaintarea in varsta este un proces fiziologic care produce schimbari la nivelul intregului organism. Cu toate acestea, atunci cand adoptati un stil de viata dezechilibrat si nu acordati suficienta atentie alimentatiei zilnice, procesul de imbatranire se accelereaza si determina aparitia bolilor.

Iata cele mai consumate alimente procesate care accelereaza inaintarea in varsta si care favorizeaza aparitia bolilor.

Bauturile alcoolice

Consumul de alcool in cantitati mari are un efect negativ asupra corpului si pielii. Astfel, organismul sufera un proces de imbatranire rapida, determinand aparitia prematura a ridurilor, deshidratare, inrosirea pielii si pierderea colagenului. De asemenea, atunci cand se consuma alcool in exces, au loc pierderi importante de nutrienti din organism. Potrivit expertilor, consumul moderat de alcool este benefic pentru organism. Beti moderat pentru a evita imbatranirea prematura.

Cofeina

Bauturile care contin cofeina, cum ar fi ceaiul negru si cafeaua, au efecte benefice asupra organismului atunci cand sunt consumate in cantitati moderate. Este cunoscut faptul ca ajuta la o mai buna functionare a metabolismului. Cu toate acestea, consumul de bauturi cu un continut ridicat de cofeina poate creste nivelul de cortizol din organism. Cortizolul este cunoscut sub denumirea de „hormonul stresului”. Astfel, un nivel mare de cortizol poate fi daunator sanatatii.

Cortizolul si stresul: Ce legatura exista

Alimentele sarate

Consumul de alimente care contin o cantitate mare de sare poate duce la instalarea prematura a procesului de imbatranire, cum ar fi aparitia liniilor fine si a ridurilor la nivelul fetei. Acest lucru apare atunci cand consumati prea multa sare si, astfel, corpul se deshidrateaza. Incercati sa renuntati sa mancati alimente in conserva, branzeturi, covrigi, biscuiti, chipsuri sau alte alimente care procesate care contin sare in exces.

Grasimile saturate

Toate lumea stie ca o dieta bogata in grasimi saturate nu are niciun beneficiu asupra sistemului cardiovascular. Insa, putin lume stie ca la imbatranirea prematura a pielii contribuie si grasimile saturate. Rezultatele unor cercetari arata ca femeile care consuma alimente ambalate, care contin grasimi saturate sunt mai predispuse la riduri si alte semne de imbatranie. Asigurati-va ca urmati o dieta bogata in legume, fructe si ca sunteti constient de ceea ce mancati.

secundara_inainte de intertitlul cu Dulciurile

Dulciurile

Tenul dumneavoastra are un asoect obosit si palid? Cea mai frecventa cauza este consumul in exces de alimente bogate in zahar. Pe cat posibil, evitati sa mancati prea multe bomboane, prajituri si alte deserturi dulci. Alegeti sa consumati fructe atunci cand vreti sa consumati alimente dulci.

Condimentele

Consumul de alimente condimentate nu este deloc rau. Exista numeroase rezultate ale unor studii care au demonstrat beneficiile acestor mirodenii pentru sanatate. Cu toate acestea, consumul de alimente picante in fiecare zi poate accelera procesul de imbatranire. Condimentele picante pot provoca edem, roseata si aparitia venelor proeminente.

Uleiurile rafinate

Uleiurile rafinate, precum uleiul de soia si alte uleiuri vegetale, pot grabi procesul de imbatranire. Uleiurile procesate sunt grasimi polinesaturate care sufera un proces de oxidare in organism. Acest lucru produce inflamatia si, in consecinta, sunt eliberati radicalii liberi care produc modificari la nivelul membranei celulare. Pentru a diminua efectele grasimilor polinesaturate, este recomandat consumul de alimente care previn inflamatia – peste, masline, nuci, avocado.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.