Revista care te menține sănătos

Nutriție

Cum alegem carbohidrații „buni”

Dr. Corina-Aurelia Zugravu, specialist igiena alimentației și nutriție; [email protected]
16 noiembrie 2023
Share
Cum alegem carbohidrații „buni”

Departe de a fi inamicii sănătății, carbohidrații reprezintă o resursă energetică de neînlocuit pentru organism. Există organe și țesuturi extrem de importante, ce „respiră” datorită acestor carbohidrați. Creierul, cordul, hematiile și anumite arii renale sunt dependente de glucoză ca sursă de energie.

Toate cărțile de nutriție și dietetică arată că o bună parte din caloriile zilei (de regulă, cam 55%) trebuie să vină din carbohidrați. Însă, tot atât de real este și faptul că nu toți carbohidrații sunt egali. Unii au o acțiune mai bună asupra metabolismului uman și trebuie întotdeauna aleși acei carbohidrați în detrimentrul altora.

Ca o clasificare generală și simplistă, carbohidrații sunt de două feluri:

  • carbohidrați digerabili, în care înscriem zaharurile (substanțe cu gust dulce, abundente în fructe, miere, siropuri, zahăr) și carbohidrații cu moleculă lungă, de tipul amidonului;
  • carbohidrații nedigerabili, de tipul fibrelor.

Un aliment bogat atât în carbohidrați digerabili, cât și în carbohidrați nedigerabili este aproape întotdeauna un aliment care poate fi ales fără mustrări de conștiința.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar FibroProtect Naturalis, recomandat pentru îmbunătăţirea tranzitului intestinal, detoxifiere, reducerea colesterolului, scăderea în greutate şi protejarea mucoasei gastroduodenale.

Care sunt carbohidrații buni și sănătoși

Dacă vreți să includeți carbohidrați buni în alimentația zilnică, alegeți alimente bogate în amidon, dar care și-au păstrat și fibrele, pentru că fibrele vor scădea indicele glicemic al produsului. Acesta se va digera mai lent, glucoza va fi eliberată încet și, deci, absorbită treptat. Secreția de insulină va fi, de asemenea, solicitată treptat, iar glicemia nu va suferi variații extreme.

Un exemplu clasic de carbohidrați sănătoși este cel al produselor cerealiere integrale. Ele oferă carbohidrați buni, fie că sunt consumate sub formă de pâine integrală, paște integrale sau boabe fierte ca atare (orez nedecorticat).

Dacă ne referim la făinuri, este sănătos să le alegem pe cele măcinate tradițional, cu granule mai puțin fine, deoarece vor fi digerate mai lent și vor avea un impact mai mic asupra secretiei pancreatice de insulină.

În afară de cereale integrale, surse de carbohidrați buni, sănătoși pot fi și legumele, leguminoasele, chiar și fructele.

deasupra intertitlului Ce fel de carbohidrati furnizeaza fructele

Ce fel de carbohidrați furnizează fructele

Fructele sunt mai bogate în zaharuri, considerate defavorabile metabolismului uman (atunci când sunt consumate în cantitate mare), tocmai pentru că absorbția lor este rapidă. Determinând o creștere bruscă a glicemiei, suprasolicită pancreasul. Totuși, în cazul fructelor, prezența fibrelor încetinește absorbția de altfel rapidă a zaharurilor, ceea ce le face cu mult mai indicate, în raport cu, să spunem, o prăjitură sau o băutură răcoritoare. Deși zaharurile nu sunt tocmai sănătoase, dacă sunt ingerate alături de alte alimente, eventual și cu multe fibre, au un impact moderat asupra metabolismului. De exemplu, dacă aveți de ales dintre un fruct foarte dulce și un suc natural din același fruct, este mai sănătos fructul ca atare.

Diete bogate vs diete sărace în carbohidrați: avantaje și dezavantaje

Sfatul specialistului privind carbohidrații

Deși lucrurile par complicate, rețineți că cei mai sănătoși și mai buni carbohidrați sunt cei obtinuți din alimentele vegetale, puțin prelucrate, de tipul legumelor, fructelor, leguminoaselor și cerealelor integrale. Desigur că dulciurile nu sunt foarte indicate, însă nu trebuie considerat păcat mortal dacă mâncați o prăjitură. Doar că acest lucru trebuie să fie rar, ocazional, nu o regulă. În aceste condiții, metabolismul nu va avea de suferit și veți fi mulțumit și pe termen scurt (că v-ați făcut o plăcere culinară), și pe termen lung (pentru că nu ați adus un deserviciu propriului organism).

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.