Revista care te menține sănătos

Nutriție

Top 8 alimente antiimbatranire

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
21 august 2020
Share
Top 8 alimente antiimbatranire

Procesul de imbatranire nu poate fi oprit, insa poate fi incetinit. Primul pas este sa urmati o dieta echilibrata si adecvata daca aveti 50+. Corpul necesita un stil de viata sanatos pentru a fi in forma chiar si la o varsta inaintata.

Pe masura ce anii trec, corpul se schimba nu doar din punct de vedere estetic, ci si din cel al functionarii. Probabil ca nu va mai hidratati la fel ca inainte, deoarece nu va mai este atat de sete. Poate ca apetitul scade sau alimentele nu mai au acelasi gust ori poate ca dantura nu va permite sa mestecati orice tip de aliment v-ati dori. O dieta inadecvata si lipsa exercitiilor fizice va pot afecta atat modul in care aratati dupa varsta de 50 de ani, cat si modul in care functioneaza organismul.

Care sunt alimentele cu efect anti-aging?

Este necesar sa discutati cu medicul despre orice nelamurire aveti legata de dieta pe care trebuie s-o adoptati, dar si despre modul in care trebuie sa va desfasurati activitatile fizice zilnice. Probabil ca stiti deja ca o dieta antiimbatranire trebuie sa fie bogata in fructe si legume, proteine sanatoase, cereale integrale, lactate degresate si evitarea consumului de sare. Insa, exista anumite alimente care au efect antiimbatranire direct si mult mai intens.

Apa

Desi apa nu este un aliment propriu-zis, aceasta joaca un rol extrem de important in procesul antiimbatranire. Multe persoane varstnice nu beau suficienta apa, deoarece nu mai simt senzatia de sete ca inainte sau pur si simplu gustul acesteia nu este in topul preferintelor.

Insa corpul uman este alcatuit in cea mai mare parte din apa. Daca sunteti deshidratat, celulele si organele acestuia vor avea de suferit si pot aparea anumite simptome, precum oboseala, confuzia, toleranta scazuta la caldura si constipatia.

Coacazele

Pe langa faptul ca sunt delicioase, coacazele sunt si pline de vitamine si antioxidanti. Acestea contin cantitati mari de vitaminele C si E, cu rol de a preveni sau micsora distrugerea celulelor. Profitati din plin de coacaze, in special atunci cand apar cele proaspete.

Beneficiile consumului de coacaze

Fibrele

Fibrele, obtinute din fructe, legume si cereale integrale, ajuta la reglarea sistemului digestiv. Acestea lupta impotriva constipatiei, problema frecvent intalnita la persoanele mai in varsta.

In plus, fibrele scad nivelul colesterolului „rau”, al tensiunii arteriale, reduc inflamatia si scad nivelul zaharului din sange. Prin urmare, mentin sanatatea inimii, previn aparitia diabetului si va ajuta sa mentineti o greutate corporala normala.

Somonul

Somonul si alti pesti grasi bogati in acizi grasi Omega-3 previn bolile cardiovasculare si accidentul vascular cerebral. Consumati somon cel putin de doua ori pe saptamana.

Uleiul de masline

Uleiul de masline ajuta la mentinerea normala a colesterolului, scazandu-l pe cel „rau” (LDL-colesterolul), in timp ce il creste pe cel „bun” (HDL-colesterolul).

Iaurtul

Odata cu varsta, se pierde si masa osoasa, degradand structura oaselor. Puteti preveni acest lucru consumand cat mai multe alimente bogate in calciu, precum iaurt, in special cel fortificat cu vitamina D. In plus, iaurtul ajuta si la digestie si echilibreaza tranzitul intestinal.

Rosiilela rosii result

Alimentele rosii sunt bogate in licopen, previn aparitia cancerului de prostata si de plamani. Este recomandat sa consumati cat mai multe rosii, atat in stare naturala, cat si gatite sau sub forma de suc de rosii.

Oleaginoasele

Oleaginoasele (nucile, migdalele etc.) sunt bogate in acizi grasi nesaturati bogati in Omega-3 si ajuta la mentinerea sanatatii inimii. Este recomandat sa le consumati macar o data pe saptamana.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.