Revista care te menține sănătos

Nutriție

Alergii alimentare? Trucuri pentru cei care vor sa slabeasca

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
27 iunie 2016
Share

Pierderea kilogramelor in plus este dificila intotdeauna, dar este si mai dificil atunci cand aveti o alergie la alimentele pe care le consumati. Ultimele studii au aratat ca nu alergia este cea care duce la acumularea kilogramelor in plus, ci kilogramele pot duce la aparitia unei inflamatii la persoanele obeze.

Aceasta inflamatie poate duce, ulterior, la aparitia alergiilor alimentare. In principiu, orice produs alimentar poate provoca alergii. Nicio leguma sau fruct nu face exceptie. Mai mult, pentru ca sunt inrudite, exista mari sanse ca o alergie la un anume fruct, de exemplu, sa se extinda si asupra celor din aceeasi familie. Nu este intotdeauna asa si numai o testare meticuloasa, combinata cu eliminari temporare si reintroduceri in alimentatie ale produsului banuit, ne poate edifica.

Calculati caloriile de care aveti nevoie zilnic

Indiferent de situatie insa, exista cateva trucuri care va pot ajuta sa scapati de kilogramele in plus, chiar daca aveti o alergie alimentara. Pentru a ajunge la silueta visata, este necesar, in primul rand, sa stiti de cate calorii are nevoie zilnic organismul. Acesta este reprezentat de un numar bazat pe greutatea corporala actuala, inaltime, varsta, sex si intensitatea exercitiilor fizice.

Este important sa stiti cat mancati, iar multe persoane reusesc sa scape de kilogramele in plus prin numararea caloriilor alimentelor consumate (fructe, legume, cereale, lactate, proteine etc.). Daca nu puteti face acest lucru, ar fi bine sa stiti macar ce alimente au un numar mare de calorii. Exista numeroase surse de informare, precum si aplicatii pe telefon. In plus, daca mergeti la cumparaturi sau la restaurant, nu ezitati sa cititi etichetele, respectiv meniul (in care sunt detaliate ingredientele preparatelor).

Mancati la ore fixe

Chiar daca aveti sau nu o alergie alimentara, in timpul dietei, saritul meselor este asociat cu acumularea kilogramelor, in ciuda credintelor traditionale. Nu sariti niciodata peste micul dejun, deoarece acesta va ofera energie pentru cea mai mare parte a zilei si impiedica mancatul excesiv seara.

Optati pentru gustari sanatoase la pranz

Avand in vedere ca intre micul dejun si cina este cale lunga si nesanatoasa, daca nu aveti posibilitatea sa luati pranzul, este indicat sa serviti gustari sanatoase. Acestea pot fi fructe, oleaginoase (nuci, migdale, caju) sau legume cu hummus. Daca sunteti alergic la anumite legume si fructe, va trebui sa fiti atent nu numai la consumul lor ca atare. Ele se pot „ascunde” in diferite combinatii nu mai putin periculoase: salate (pot scapa, pentru ca sunt taiate marunt), smoothie-uri, diferite sucuri „pentru detox”, condimente, arome naturale, iaurturi cu fructe etc. Atentie! Alergiile nu sunt limitate la aceste produse! Telina si cartofii sunt legume care duc frecvent la alergii, poate si pentru ca sunt consumate destul de des si in cantitate mare. Citricele, rosiile, vinetele au si ele potentialul de a provoca alergii.

Faceti miscare zilnicalergii 2

Este importanta miscarea atunci cand vreti sa slabiti. Renuntati la masina si mergeti pe jos sau faceti loc in programul zilnic catorva exercitii fizice, chiar si acasa. Acestea va ajuta atat sa scadeti in greutate, cat si sa evitati acumularea celor deja pierdute. Tineti un jurnal in care sa notati zilnic alimentele consumate si caloriile acestora, precum si tipul si durata exercitiilor efectuate.

Dormiti suficient

Lipsa somnului are un efect negativ asupra hormonilor ce intervin in reglarea apetitului. Acest lucru induce foamea si va face sa mancati mai mult in timpul zilei. Este recomandat sa dormiti 7-8 ore pe noapte.

Secundele conteaza foarte mult si in cazul unei alergii severe. Tocmai de aceea, este important sa aveti un kit de urgenta la indemana care sa contina: antihistaminice si epinefrina (adrenalina). Indicat ar fi sa aveti doua doze de epinefrina, deoarece 20% dintre persoanele care se confrunta cu aceasta conditie au nevoie si de o a doua doza.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.