Revista care te menține sănătos

Nutriție

Beneficii ale consumului de linte

27 aprilie 2016
Share

Stiati ca lintea este un aliment foarte sanatos, excelent pentru intreaga familie? Extraordinar de bogata in acid folic, fibre (o singura portie de linte asigura 63% din doza zilnica recomandata de fibre!), vitamine din grupul B si minerale, lintea trebuie sa se regaseasca de acum saptamanal in meniul familiei voastre!

Pe langa nenumarate beneficii oferite organismului, pe care le veti descoperi in randurile de mai jos, lintea contine si carbohidrati lenti, care mentin echilibrul zaharului din sange, avand un indice glicemic scazut. Ceea ce inseamna ca ofera si energie timp de cateva ore bune dupa consum, spre deosebire de alte surse de carbohidrati.

Stimuleaza digestia

Putine legume sunt atat de nutritive ca lintea, in special din punctul de vedere al continutului de fibre. Asa cum ati aflat deja, o portie de 200 g de linte asigura mai bine de jumatate din necesarul zilnic de fibre, esentiale pentru o digestie optima.

Ajuta sistemul imunitar

Este demonstrat stiintific ca o digestie sanatoasa este cheia unui sistem imunitar puternic si a unei rezistente sporite la raceli si gripe. Lintea sustine digestia sanatoasa, fiind o sursa grozava de vitamine si minerale, indispensabile unui sistem imunitar bun.

Sprijina sanatatea inimii

Un studiu realizat pe 16.000 de barbati de varsta mijlocie din intreaga lume arata ca un consum mare de leguminoase (categorie alimentara din care face parte si lintea) este asociat cu o reducere uimitoare de 82% a riscului de a suferi afectiuni cardiovasculare. Aceasta proprietate se datoreaza continutului mare de acid folic (90% din doza zilnica recomandata intr-o portie), fibre si magneziu.

Scade colesterolul

Datorita fibrelor pe care le contine, lintea ajuta la diminuarea nivelului de colesterol „rau” din organism, ceea ce ajuta la mentinerea sanatatii inimii si arterelor.

Este o sursa excelenta de proteine

Pentru vegetarieni si nu numai, lintea este un bun inlocuitor al carnii intr-o multime de retete culinare (musaca de cartofi cu linte, de exemplu), atat ca gust, cat si ca proprietati nutritive. O treime din caloriile pe care le contine lintea sunt proteine!

Au un continut moderat de calorii

O portie de linte este satioasa si te mentine satul ore bune, cu pretul unei cantitati moderate de calorii – doar 230!

Echilibreaza nivelul de zahar din organism

res-supa linte shutterstock 35807353

Un alt avantaj foarte important al continutului mare de fibre solubile este ca ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange, lintea fiind recomandata cu precadere persoanelor care au rezistenta la insulina, hipoglicemie sau diabet.

Contine fier

Fierul joaca un rol major in special pentru persoanele predispuse la anemie feripriva sau prin lipsa de fier, precum copiii sau femeile aflate in perioada menstruatiei. Lintea este o sursa sanatoasa si naturala de fier – o portie va ofera 37% din doza zilnica recomandata!

Ajuta la slabit

Un aliment atat de bogat in fibre, cu un continut moderat de calorii, care mentine satietatea timp indelungat si nu contine deloc grasimi, este un aliment recomandat in dietele de slabit.

 

Raluca Baciu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.