Revista care te menține sănătos

Diabet

Diabetul tip II – greseli de evitat la micul dejun

14 iulie 2017
Share
Diabetul tip II – greseli de evitat la micul dejun

Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, mai ales cand suferiti de diabet zaharat tip II. Dimineata trebuie sa va amintiti ca nu ati alimentat organismul pe timp de noapte, asa incat el are nevoie de energie. Daca nu ii veti furniza energia necesara, el si-o va lua singur din zaharul stocat in sange, care este mai apoi eliberat in tot sistemul circulator.

Masa de dimineata are un rol deosebit de important in ceea ce priveste controlul greutatii si managementul diabetului. Cand organismul nu primeste energie, metabolismul incetineste, pentru a conserva ceea ce i-a ramas. Secretul este ca metabolismul sa functioneze intreaga zi, in mod constant, asa ca nu trebuie sa sariti peste micul dejun sub nicio forma.

Greseli de care trebuie sa va feriti

Aceste greseli apar atat in timpul celor cinci zile in care mergeti la serviciu, pentru ca nu va treziti la timp si mancati ce apucati, dar si in weekend, cand mergeti sa luati micul dejun in oras. Totusi, cea mai mare greseala este chiar aceea de a sari peste prima masa a zilei. Cand nu mancati o perioada lunga de timp, apare senzatia de foame. Daca ajungeti sa luati masa abia dupa orele pranzului, corpul va stoca probabil toata grasimea primita, lucru riscant, mai ales pentru persoanele cu diabet.

Nu consumati alimente bogate in zahar

Daca nu aveti foarte mult timp dimineata pentru a prepara un mic dejun sanatos, s-ar putea sa fiti tentati sa mancati in drum spre serviciu o gogoasa, un produs de patiserie si sa beti o cafea. Specialistii spun insa ca aceasta este una dintre cele mai mari greseli. Micul dejun ar trebui sa furnizeze energie pentru urmatoarele ore, nu doar pentru prima jumatate de ora. Cu o cafea si o gogoasa nu-i veti face organismului nicio favoare. Energia va fi temporara.

Nu uitati de fibre

Micul dejun reprezinta, de asemenea, o oportunitate de a-i furniza organismului si fibrele de care are nevoie. Fibrele asigura acea senzatie de satietate, fara a creste nivelul de zahar din sange. Organismul ar trebui sa beneficieze de 7-10 g de fibre in fiecare dimineata, ca parte a unui mic dejun sanatos pentru diabetici. De asemenea, prima masa a zilei ar trebui sa combine sursele sanatoase de carbohidrati (15-30 g) cu o cantitate mica de proteine slabe.

Diabetul tip II – greseli de evitat la micul dejun

Nu uitati sa includeti fructele si legumele

Legumele si fructele reprezinta surse alimentare cu un aport caloric scazut. Includeti-le in micul dejun pentru vitaminele, minerale si fibrele pe care le contin. Atentie insa ce legume si fructe consumati. Pentru diabetici, sunt recomandate merele, afinele, iar ca legume, cele care nu contin zahar. Renuntati la bacon, carnciori si sunca, acestea fiind alimente procesate, cu multe calorii si deloc sanatoase.

Nu „beti” micul dejun

Cu toate ca a devenit din ce in ce mai popular ca la micul dejun sa se consume tot felul de bauturi, aportul nutritional insemnat provine tot din alimentele solide. In plus, trebuie sa fiti atenti la fructele din care sunt preparate sucurile, pentru ca, asa cum spuneam, unele fructe au un continut mare de fructoza.

Un mic dejun sanatos

Trebuie sa stiti exact ceea ce mancati la micul dejun atunci cand aveti diabet. Iaurturile cu un continut scazut de grasimi, alaturi de un fruct permis, reprezinta o optiune foarte buna. De asemenea, o omleta din albusuri este o alegere sanatoasa. Diabeticii trebuie sa consume paine cu un indice glicemic scazut. O pot praji si, alaturi, pot manca branza cottage. Trebuie in permanenta sa va verificati glicemia si sa monitorizati starea de sanatate.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.