Revista care te menține sănătos

Nutriție

Top 5 alimente hipercalorice

18 noiembrie 2015
Share

Caloriile conteaza! Mai ales atunci cand incercam sa slabim. Daca sunteti in plin proces de slabire sau daca vreti doar sa va pastrati greutatea optima, una dintre prioritati este aceea de a identifica alimentele care contin foarte multe calorii pentru a le evita sau pentru a le consuma in cantitati foarte mici.

Caloriile reprezinta o unitate de energie. Daca veti manca alimente care contin mai multe calorii decat este nevoie, organismul va inmagazina energia pentru mai tarziu sub forma de grasime.

1. Carnea procesata

Carnea procesata, mai exact mezelurile pe care le consuma cu regularitate unii dintre noi contin foarte multe calorii si sunt bogate in grasimi nesanatoase. Renuntati la carnaciori, la salam, la sunca presata si, mai ales, nu le dati copiilor mezeluri la micul dejun. Pateul, un produs procesat obtinut din ficatul de gasca, contine 462 de kilocalorii la o portie de 100 g. Baconul poate fi introdus, de asemenea, in aceasta categorie, mai ales daca este prajit. O portie de 100 g de bacon furnizeaza 548 de kilocalorii.

2. Cartofii prajiti

150 g de cartofi prajiti inseamna in jur de 550 de kilocalorii. Stim deja faptul ca alimentele prajite contin foarte multe calorii, asa ca nu ar trebui sa fie nicio surpriza. Daca veti mai consuma, alaturi de cartofii prajiti, si o portie de aripioare de pui (mancare servita, de cele mai multe ori, in fast-fooduri), veti mai adauga inca 463 de kilocalorii la 100 g. Astfel de combinatii reprezinta adevarate bombe calorice care se vor reflecta rapid asupra siluetei, dar si asupra sanatatii. Mare atentie si la chipsurile de cartofi pe care le cumparati de la supermarket.

decupat secundara alimente hipercalorice ciocolata 3. Ciocolata

De-a lungul timpului, s-au facut numeroase studii care prezentau beneficiile ciocolatei negre pentru sanatate. Cacaua si ciocolata neagra contin foarte multi antioxidanti (flavonoide) care reduc riscul formarii cheagurilor de sange. Ciocolata neagra cu cea mai mare concentratie de cacao este cea mai buna. Insa, chiar si asa, ciocolata ingrasa, chiar si cea neagra. Important este si continutul de zahar din ciocolata, dar si continutul de grasimi, ambele cu efecte negative asupra sanatatii.

4. Sosurile pentru salate

Sosurile pe care le cumparati din comert sau de la fast-fooduri si le folositi pentru salate contin foarte multe calorii. Daca alegeti sa mancati o salata simpla, dar o asezonati cu un dressing specific, nu inseamna ca ati mancat sanatos. Alegeti sa dati gust salatelor cu sosuri pe care sa vi le preparati singuri, pe baza de lamaie si uleiuri sanatoase, si renuntati la cele cu iaurt si tot felul de mirodenii. Doar asa veti putea beneficia de fibrele, vitaminele si antioxidantii pe care le ofera salatele. Dressingul pentru salata Caesar din comert, de exemplu, contine in jur de 500 de kilocalorii/100 g.

5. Nucile

Nucile si semintele contin foarte multe calorii, deoarece sunt bogate in uleiuri vegetale. Nucile de Macadamia furnizeaza 818 kilocalorii la suta de grame, in timp ce nucile pecan − 710 kilocalorii pentru aceeasi cantitate. Cu toate acestea, ele sunt sanatoase, deoarece sunt bogate in fibre si minerale, dar trebuie consumate cu masura.

Ruxandra Dumitrescu

Surse: Skinnyms.com; Healthierfoods.com; Topfoodfacts.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.