Revista care te menține sănătos

Nutriție

Alimente care combat eficient anxietatea

28 august 2015
Share

Anxietatea este o tulburare din ce in ce mai frecventa in randul populatiei globale, cu manifestari felurite si intensitati variabile, dar care poate altera considerabil calitatea vietii celor suferinzi.

Daca tipurile severe necesita adesea interventie medicamentoasa, altele, precum episoadele trecatoare de anxietate generate de factori usor identificabili, ar putea fi gestionate, macar intr-o prima faza, cu ajutorul unor schimbari de stil de viata.

Alimentatia are un impact major nu doar asupra fizicului, ci si asupra psihicului uman, putand influenta consistent dispozitia unui individ. Cu alte cuvinte, exista alimente care pot sa favorizeze reducerea anxietatii, in timp ce altele contribuie la sporirea starii de agitatie, teama si stres. In continuare, va invitam sa descoperiti cateva dintre alimentele si nutrientii valorosi pe care ii contin, ce ajuta la gestionarea eficienta a anxietatii.

Alimente bogate in triptofan

Triptofanul nu este doar un aminoacid esential de care organismul uman poate beneficia doar din alimentatie, ci si precursorul serotoninei, un neurotransmitator responsabil, printre altele, de starea de bine si de calm. Consumul de alimente bogate in triptofan ajuta, asadar, la diminuarea anxietatii. Din ce produse vi-l puteti procura? Din carnea alba, precum cea de pui si de curcan, din banane, lapte, ovaz, branza, fructe oleaginoase, soia, seminte de susan s.a.

Alimente bogate in complexul de vitamine B

Si vitaminele din complexul B contribuie la reglarea dispozitiei si indepartarea starilor anxioase – despre vitaminele B1, B9 (acidul folic) si B12, de pilda, se stie ca joaca un rol important in acest sens, deficienta lor in organism favorizand instalarea depresiei. Cum vitaminele din acest complex sunt extrem de valoroase (sunt vitale pentru buna functionare a sistemului nervos, dar si a sistemelor digestiv, muscular, cardiovascular etc.), este important sa le furnizati organismului in mod constant din alimente precum carne rosie (vita, porc), carne alba, legume cu frunze verzi, leguminoase, citrice, oua, fructe oleaginoase, orez s.a.

decupata secundara alimente anxietateAlimente cu un continut ridicat de carbohidrati

Carbohidratii se numara, la randul lor, printre nutrientii care favorizeaza secretia de serotonina, astfel ca sunt recomandati pentru a tine la distanta tulburarile de anxietate sau pentru a le reduce amploarea. Optati insa, pe cat posibil, pentru alimentele cu carbohidrati complecsi, mult mai hranitoare si sanatoase decat variantele ticsite cu carbohidrati simpli (painea alba, orezul alb, majoritatea produselor de patiserie si cofetarie): cereale integrale si derivatele lor (paine, paste), orez brun. Iar cerealele integrale mai ofera cel putin un avantaj in lupta contra anxietatii: contin si magneziu, un mineral a carui deficienta favorizeaza episoadele anxioase!

Alimente bogate in acizi grasi Omega-3

Tot mai multe studii dezvaluie importanta acizilor grasi Omega-3 (EPA si DHA) in reglarea dispozitiei. Aceste grasimi sanatoase, regasite in pesti ca somonul, tonul, pastravul de lac, heringul, macroul, andivele si sardinele, dar si in legumele cu frunze verzi, leguminoase, fructe oleaginoase si alge, influenteaza permeabilitatea celulara, favorizand absorbtia serotoninei si, in consecinta, ameliorarea tulburarilor de dispozitie, inclusiv a celor anxioase si a depresiei.

Alimente bogate in probiotice

In aceasta categorie intra lactatele fermentate, precum iaurtul simplu, laptele batut si chefirul, dar si varza murata (si alte muraturi), ceaiul kombucha, kimchi si tempeh, al caror consum contribuie la mentinerea sanatatii digestive. De ce este acest aspect atat de important? Fiindca, desi serotonina este un bine cunoscut neurotransmitator, se estimeaza ca aproximativ 90% din cantitatea produsa in organismul uman este secretata la nivel intestinal. Cu alte cuvinte, mentinerea unei flore microbiene sanatoase si echilibrate in intestine devine de o importanta cruciala in reglarea dispozitiei.

Pe langa adoptarea unui meniu echilibrat si variat, care sa reduca la minimum consumul de alimente periculoase pentru sanatate – produsele intens procesate, prajelile, alimentele tip fast food, bauturile carbogazoase etc. − reglarea dispozitiei si eliminarea anxietatii pot fi obtinute si prin administrarea, preferabil la recomandarea medicului curant, a unor suplimente alimentare (complex de multivitamine si multiminerale).

Dana Saporan

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.