Revista care te menține sănătos

Nutriție

Tipurile somatice ale corpului si alimentatia indicata

26 august 2015
Share

Conceptul tipurilor somatice ale corpului a fost dezvoltat de William H. Sheldon in anul 1940. Acesta a fost un psiholog american care a sugerat o legatura intre tipul corpului si temperamentul psihologic al acestuia.

Iata care sunt tipurile somatice ale corpului si ce alimentatie se recomanda fiecaruia dintre acestea. Tipurile somatice sunt: ectomorf, mezomorf si endomorf. Fiecaruia i se potriveste un anumit tip de alimentatie. Cea mai buna cale de a scapa de kilogramele in plus si de a atinge un potential fizic ridicat este reprezentata de dieta potrivita. Tipul somatic al corpului este un indicator al metabolismului si al temperamentului pe care le aveti. Nu exista dovezi stiintifice destul de puternice pentru a sustine teoria ca persoanele cu un anumit tip de constitutie fizica vor atinge un potential maxim doar daca mananca intr-un mod specific. Discutati cu medicul inainte de a incepe o dieta bazata pe tipul somatic al corpului.

Tipul ectomorf si dieta recomandata

Conform spuselor lui Sheldon, ectomorfii sunt in mod natural slabi, cu structuri osoase delicate si dificultati in a creste masa musculara. Acestia au o rata metabolica mai crescuta comparativ cu alte tipuri de constitutie fizica. Din acest motiv, este recomandat ca ectomorfii sa consume de doua ori mai multe calorii din carbohidrati si proteine, astfel: 55% carbohidrati, 25% proteine si 20% grasimi. Un meniu tipic din dieta unui ectomorf poate fi alcatuit din somon la gratar, legume mixte gatite la abur cu o lingurita de ulei de masline, o portie de orez brun si jumatate de cana de fructe proaspete.

Evitati shake-urile cu zahar si proteine daca sunteti ectomorf. In schimb, optati pentru alimente bogate in proteine (pui si peste). In acest fel, veti avea parte de surse naturale de proteine in timp ce tineti metabolismul sub control.

decupat secundara tipuri soamticeTipul endomorf si alimentatia potrivita

Persoanele cu tipul somatic endomorf tind sa acumuleze kilograme in jurul taliei, soldurilor si coapselor. Acestea au o rata metabolica scazuta si au cea mai mare sansa dintre toate tipurile somatice sa depoziteze caloriile in exces sub forma de grasime. In cazul endomorfilor, se recomanda o dieta bogata in grasimi si proteine si scazuta in carbohidrati, astfel: 40% grasimi, 35% proteine si 25% carbohidrati. De exemplu, pentru o femeie cu o constitutie endomorfa, meniul dietei poate fi alcatuit din piept de pui la gratar, salata verde cu otet si un sfert de cana de paste integrale.

Acestor persoane le este recomandat sa manance cate putin din 4 in 4 ore. Alte exemple de alimente recomandate endomorfilor sunt reprezentate de conserva de ton, batoane proteice cu un continut redus de zahar si pui la gratar. De asemenea, este recomandat sa consumati cat mai multe fructe si legume, datorita continutului crescut de fibre, pentru a facilita digestia. De asemenea, este indicat sa optati pentru lactatele degresate in locul celor grase.

Tipul mezomorf si dieta recomandata

Persoanele cu tipul somatic mezomorf se pot considera cele mai norocoase. Acestea tind sa-si dezvolte masa musculara si sa arda grasimile cu ajutorul exercitiilor fizice. Ele sunt sfatuite sa aiba o dieta echilibrata, alcatuita din fiecare aliment, astfel: 40% carbohidrati, 30% proteine si 30% grasimi. Un tip de meniu pentru un mezomorf poate fi alcatuit din: tofu cu mix de legume si grau gatit, impreuna cu jumatate de cana de fructe si nuci sau migdale prajite. O femeie cu acest tip de corp poate consuma usor aceste alimente, insa este recomandat sa se reduca portiile recomandate barbatilor.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.