Revista care te menține sănătos

Nutriție

Micul dejun: este sau nu cea mai importanta masa?

Dr. Corina-Aurelia Zugravu, specialist igiena alimentației și nutriție; [email protected]
25 iulie 2019
Share
Micul dejun: este sau nu cea mai importanta masa?

Ni s-a spus de atatea ori ca trebuie sa mancam dimineata, incat micul dejun pare sa fi devenit cea mai importanta masa a zilei. Chiar daca ne este sau nu foame, chiar daca avem timp sau suntem in mare graba, e limpede ca nu putem incepe activitatea pe stomacul gol.

S-au facut foarte multe studii pe aceasta tema si concluzia unanima a fost: daca vreti performante bune fizice si psiho-comportamentale in timpul primei jumatati a zilei, nu sariti peste prima masa. Mai mult, au fost si studii care au aratat ca a manca dimineata este egal cu a-ti pastra greutatea in limite normale. Fara energia adusa de alimente la 7.00-8.00 sau 9.00 a.m. sigur nu o sa rezistam pana la pranz. Pe la ora 11.00, cel mai tarziu, ne va „lovi” foamea si, garantat, vom recurge la ceva nesanatos (o bucata de baton de ciocolata, napolitane, snacksuri etc.). Corpul functioneaza cu glucoza, dar si creierul sau muschii au nevoie de ea.

Cea mai necesara masa a zilei, pe buna dreptate

Daca nu mancam cand ne trezim, corpul se vede obligat sa recurga la grasimi. Desi suna bine, in fapt nu este. Din grasimi, in absenta glucozei, se sintetizeaza corpi cetonici, ce „arunca” metabolismul in stare de cetoza, foarte nesanatoasa. Desigur, daca acesti compusi pun stapanire pe noi din cand in cand, rar, nu este nicio tragedie, dar daca lucrurile se repeta, inima, rinichii, oasele noastre pot avea de suferit. Legat de cresterea in greutate, de remarcat ca micul dejun nu este o masa care nu conteaza. Da, daca mancati dimineata, aveti sanse mai mici sa mancati ce nu trebuie mai tarziu. Dar caloriile conteaza, oricand ar fi ingerate, asa ca fiti atenti si nu mancati exagerat la primele ore.


Deschide videoclipul

Ce este si ce nu este bine sa mancam dimineata

Si uite asa ajungem la compozitia micului dejun. Nu exista reguli generale, studiile aratand fie ca cele mai bune sunt alimentele bogate in proteine, fie ca cei mai utili sunt carbohidratii. Un lucru e clar: micul dejun nu trebuie sa fie foarte bogat in grasimi. Omleta este preferata de multi dimineata, si acest lucru este in regula, atata timp cat nu este scaldata in ulei. La fel si in cazul mezelurilor. Salamul gras si slaninuta afumata nu sunt sanatoase niciodata, dar sunt mai bine tolerate la miezul zilei, dupa ce s-a depus foarte mult efort fizic in cursul diminetii.

La primele ore sunt bune si legumele (o rosie completeaza bine omleta) si fructele (cateva felii de fructe proaspete peste iaurtul cu cereale au o mare valoare nutritiva). Sucurile de fructe sunt baute de multi cu placere, dar atentie: au multe calorii, chiar daca sunt naturale. Deci, ar fi de preferat fie sa mancati fructul ca atare, fie sa adaugati cat mai multa pulpa la suc, astfel incat sa beneficiati si de o portie de fibre si antioxidanti.

Idei de mic dejun

Adevarul este ca exista mari diferente intre ceea ce se mananca dimineata, in functie de tara. Fasolea cu sos de rosii, pe care o agreeaza englezii, pare de nesuportat pentru noi, cei din Estul si Sudul Europei. Dar este foarte sanatoasa. Unii cercetatori au aratat ca tinerii care au consumat traditionalul „beens on toast” (fasole cu paine prajita) la micul dejun au avut performante scolare mai bune. Stim, obiceiurile alimentare se schimba greu. Poate de aceea continua italienii sa manance la micul dejun foarte multi carbohidrati, predominant zaharuri (patiseriile cu gem sau crema de ciocolata nu sunt tocmai sanatoase), iar francezii nu se lasa de croissante (chiar daca au o cantitate uriasa de grasime saturata, colesterol si multe calorii).

Pana la urma, insa, este important sa ne autoconvingem sa mancam ceva dimineata. Cafeaua nu este suficienta, chiar face rau pe stomacul gol. Atentie si la calorii, se aduna indiferent de momentul in care le consumam.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.