Revista care te menține sănătos

Nutriție

Dieta mediteraneeana va fereste de diabet

30 mai 2014
Share

Poate de multe ori v-ati intrebat de este considerata dieta mediteraneeana asa sanatoasa. Raspunsul ar fi destul de simplu: deoarece se bazeaza pe consumul preponderent de legume, fructe, cereale integrale, ulei de masline, consumul moderat de produse lactate, peste sau vin si consumul relativ redus de carne si produse din carne.

Dieta mediteraneeana urmareste modelele alimentare din Grecia, Palestina, Liban, sudul Italiei, Spania, Portugalia, fiind documentata stiintific in anii ’70. De atunci, se desfasoara numeroase studii care au demonstrat legatura dintre acest tip de dieta si scaderea riscului cardiovascular sau, mai recent, a sindromului metabolic, ambele fiind asociate cu un risc crescut de aparitie a diabetului zaharat. Studiile clinice au demonstrat ca aderenta la dieta mediteraneeana scade cu 21% riscul de aparitie a diabetului zaharat.

Mentine glicemia in limitele normale

Aportul crescut de grasimi mononesaturate imbunatateste profilul lipidic si sensibilitatea la insulina, si astfel controlul glicemic la pacientii diabetici. Mecanismele prin care acest tip de dieta scade riscul aparitiei diabetului zaharat sau bolilor cardiovasculare au fost intens studiate in ultimii ani. Consumul crescut de ulei de masline are rezultate notabile prin efectul pozitiv al cantitatii mari de grasimi mononesaturate fata de consumul de carbohidrati, prin cresterea nivelului de GLP-1 (hormon eliberat de organism dupa masa, care inhiba secretia de glucagon din pancreas si stimuleaza secretia de insulina, dependenta de glucoza).

Ajuta la scaderea colesterolului „rau”

S-a dovedit stiintific ca aderenta la dieta mediteraneeana ar scadea riscul de diabet zaharat chiar in conditiile prezentei unor factori de risc crescut, cum ar fi istoricul familial, vârsta, supraponderalitatea, hipertensiunea arteriala. Un alt avantaj al dietei mediteraneene il reprezinta echilibrarea grasimilor circulante cu scaderea „grasimilor rele”, LDL-colesterolului si cresterea celor „bune”, a HDL-colesterolului. Consecintele sunt multiple: incidenta mai scazuta a bolilor de inima, elasticitatea arterelor, tensiunea arteriala apropiata de cea normala, toate mentinute de-a lungul vietii.

Previne aparitia diabetului tip 2, dar si a bolilor de inima

dieta si diabetUn studiu recent efectuat in Italia a aratat ca dieta in stil mediteraneean si saraca in carbohidrati ofera protectie impotriva diabetului zaharat tip 2. Dintr-un total de 22.295 de participanti urmariti timp de 11 ani, au fost inregistrate 2.330 de cazuri de diabet tip 2. Pentru a investiga obiceiurile alimentare, acestia au completat un chestionar, iar cercetatorii au alcatuit un scor de 10 puncte al dietei mediteraneene si unul similar pentru a masura carbohidratii din dieta.

Persoanele cu un scor mai mare de 6 au avut sanse de 12% de a dezvolta diabet fata de cele cu un scor de 3 sau mai mic. Persoanele cu cel mai mare nivel de carbohidrati in dieta au avut cu 21% mai multe sanse de a dezvolta diabet, comparativ cu cele cu nivelul cel mai scazut. Elementele de baza ale dietei mediteraneene sunt considerate a fi pozitive chiar si de catre American Heart Association (Asociatia Americana a Inimii), in urma unei cercetari in care s-a observat ca riscul de boala de inima recurenta a scazut cu aproximativ 50-70% la persoanele care au urmat dieta mediteraneeana.

Sfatul specialistului

In concluzie, o dieta bogata in grasimi mononesaturate, fibre, vitamine, minerale – din legume, fructe, peste, cereale integrale, ulei de masline – si redusa in carne rosie, produse lactate sau carbohidrati si grasimi saturate si consumul moderat de alcool nu numai ca reduce riscul de aparitie a bolilor cronice, imbunatatind calitatea vietii, ci poate fi si o alternativa in tratamentul obezitatii. Aceasta dieta adaptata hipocaloric (la 1400-1600 kcal/zi) duce la o scadere semnificativa in greutate.

 

Dr. Simona Carniciu

Institutul National de Diabet,

Nutritie si Boli Metabolice „N.C.Paulescu”   

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.