Revista care te menține sănătos

Nutriție

Dieta pentru abdomenul plat: cat este mit si cat este realitate?

15 aprilie 2014
Share

O noua dieta face furori acum printre persoanele dornice sa slabeasca: dieta pentru abdomen plat. Este insa aceasta dieta cu adevarat eficienta? Cat este mit si cat este realitate?

Dieta pentru abdomen plat – o solutie usoara si la moda

Moda dietei pentru abdomen plat a plecat de la bestseller-ul scris de Liz Vacariello, „Flat belly diet”, carte care pretinde ca poti scapa de grasimea de pe abdomen mancand in continuare lucrurile care iti plac, daca introduci pe langa ele alimente bogate in acizi grasi mononesaturati (care se gasesc in avocado, semninte, ciocolata neagra, nuci, masline). Suna bine, insa pare totusi incredibil sa obtii un abdomen plat atat de simplu.

 

Mituri din spatele dietei pentru abdomen plat

Pana la urma, ne putem topi grasimea abdominala doar mancand combinatia corecta de alimente? Raspunsul unei nutritioniste de la Spitalul General din Massachusetts, Alexa Schmitt, vine sa lamureasca acest lucru: „In niciun caz, pentru ca nu exista un aliment care sa provoace in mod direct depunerea grasimii pe abdomen”. Stratul adipos se mareste atunci cand caloriile care nu sunt folosite de corp sunt depozitate sub forma de grasime. Iar acest exces de calorii poate proveni din orice aliment, la fel cum grasimea se poate depune in orice zona a corpului, nu doar pe abdomen.

Pe masura ce inaintam in varsta, metabolismul nostru functioneaza mai incet, iar energia pe care ne-o furnizeaza mancarea este folosita la un mivel mai scazut. Menopauza, de exemplu, influenteaza depunerea kilogramelor in plus, dar cercetatorii nu au inca o explicatie clara pentru acest fenomen. Pe de alta parte, studiile au aratat ca femeile care se apropie de menopauza fac mai putina miscare. Iar lispa miscarii, combinata cu un metabolism mai lent duce evident la ingrasare.

 

Alimente recomandate in dieta pentru abdomen plat

Cat despre alimentele recomandate (avocado, uleiurile vegetale, maslinele si nucile) in dieta pentru abdomen plat, despre care se spune ca reduc grasimea de pe burta, nutritionistul sustine ca nu exista studii care sa demonstreze aceste beneficii. Nici siropul de porumb, ca inlocuitor al zaharului, nu este o solutie sigura pentru topirea grasimii de pe abdomen. Efectul cerealelor integrale, pe de alta parte, a fost studiat in 2008, in cadrul unei mici cercetari realizate pe 50 de participanti. Studiul a aratat ca persoanele care tin dieta saraca in calorii, bazata pe cereale integrale pierd mai repede grasimea de pe abdomen decat cei care mananca cereale rafinate. Este nevoie insa de dovezi suplimentare care sa sustina acest lucru.

 

Solutii eficiente pentru scaderea in greutate

Dieta pentru abdomenul plat: cat este mit si cat este realitate?Cum putem scapa totusi de grasimea de pe abdomen? Schimbandu-ne stilul de viata, nu doar combinatiile alimentare. In primul rand, trebuie sa alegem alimentele sarace in calorii, pentru a nu consuma mai multe calorii decat are nevoie corpul nostru pentru a functiona peste zi. Prin urmare, este de mare ajutor sa ne miscoram portiile de mancare. De asemenea, este bine sa nu mancam carne rosie mai des de 2 ori pe saptamana. In al doilea rand, grasimile saturate (carne rosie, unt, smantana, frisca) trebuie sa ocupe mai putin de 10% din meniul nostru. In schimb, trebuie sa consumam mai mult grasimi nesaturate, pe care le gasim in peste, avocado, nuci si seminte sau uleiuri nerafinate.

 

Nu in ultimul rand, trebuie sa facem miscare: aceasta este cea mai buna cale pentru a pierde in greutate si a ne mentine un abdomen plat. Iar pe langa toate acestea, conteaza bineinteles si mostenirea genetica. Fiecare dintre noi este diferit, prin urmare nici acumularea de grasime, nici pierderea ei nu functioneaza la fel pentru toti, la fel cum nici zonele unde se depune nu sunt aceleasi.

 

Text: Bianca Badescu

Sursa: Everydayhealth

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.