Revista care te menține sănătos

Nutriție

Ce beneficii aduce sanatatii consumul de sfecla rosie

18 februarie 2014
Share

Beneficiile sfeclei rosii asupra sanatatii sunt nenumarate, ea avand un continut bogat in vitamine, minerale si fibre. Poate fi adaugata la ciorbele de legume, dar poate fi consumata si coapta sau sub forma de suc. Din frunzele ei se obtin salate delicioase si sanatoase, putand fi integrate si in mancaruri de legume sau sosuri.

Aflati in randurile ce urmeaza ce vitamine si minerale contine sfecla rosie si ce beneficii aduce sanatatii consumul de sfecla rosie.  

Ce vitamine si minerale contine sfecla rosie

Cea mai mare parte a aportului energetic asigurat de sfecla rosie provine de la carbohidratii continuti. Acestia sunt formati din 90% zaharoza, glucoza si fructoza.

100 g sfecla rosie acopera 7% din aportul nutritional zilnic recomandat unui adult. Prin continutul ei, sfecla rosie aduce organismului vitaminele A, C, E, K, complexul de B-uri (B1, B5, B6, B9) si concentratii moderate de minerale: fier, sodiu, magneziu, potasiu, calciu, zinc, cupru, fosfor.

Sfecla rosie este una dintre legumele bogate in antioxidanti, compusi care protejeaza celulele de imbatranirea prematura produsa de radicalii liberi. Antioxidantii din sfecla rosie sunt prezentati sub forma de flavonoide si betalaine, pigmenti responsabili de culoarea rosu aprins a legumei. Abundenta de fibre – majoritatea insolubile (celuloza si hemiceluloza) – face din sfecla rosie un aliment recomandat pentru un tranzit intestinal optim.

Ce beneficii aduce sfecla rosie

Vestea buna pentru persoanele care tin la silueta este ca 100 g sfecla rosie contin doar 40 kcal. Este o leguma care se digera usor, tonifica si remineralizeaza organismul. Sfecla rosie regularizeaza functiile hepatice si activeaza metabolismul general. Mai mult, amelioreaza durerile de cap, de dinti si afectiunile cutanate. Este o sursa de energie, fiind recomandata in alimentatia sportivilor. In plus, stimuleaza functionarea celulelor hepatice si protejeaza caile biliare. Este o leguma alcalina, ceea ce o face extrem de eficienta in tratarea acidozei si in ameliorarea constipatiei.

Sucul de sfecla rosie combinat cu sucul de morcovi este excelent in tratarea gutei, in afectiunile renale si ale vezicii biliare. Cercetarile sugereaza ca frunzele de sfecla contin carotenoizi care previn cancerul mamar si cancerul pulmonar.  

poza 2Vitamina B9 este esentiala in alimentatia gravidei, jucand un rol-cheie in dezvoltarea fatului. Ea contribuie, de asemenea, la prevenirea anomaliilor tubului neural.

Sucul de sfecla rosie mareste fluxul sanguin la nivelul creierului in cazul persoanelor in varsta, ceea ce duce la prevenirea maladiei Alzheimer. Intr-adevar, sfecla rosie contine concentratii mari de nitrati care sunt transformati in nitriti in momentul digestiei. Studii anterioare au aratat ca nitritii, prezenti in concentratii mari in telina, varza si in alte legume cu frunze precum spanacul, dilata vasele de sange.

Potrivit mai multor studii, un aport regulat de luteina si zeaxantina, carotenoizi continuti in frunzele de sfecla, ar fi asociat unui risc mai mic de degenerescenta maculara, de cataracta, de retinita pigmentara.

Text: Oana Anghel

Surse: sante.lefigaro.fr; neo-planete.com; passeportsante.net

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.