Revista care te menține sănătos

Nutriție

Colita ulcerativa: trucuri si greseli in dieta

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
14 ianuarie 2014
Share

Alimentatia nu cauzeaza colita ulcerativa, insa poate fi ingreunata de aceasta. Spanacul se pare ca inrautateste simptomele si, astfel, ati fi tentati sa renuntati la toate verdeturile. Diareea va poate priva de nutrienti importanti si poate determina aparitia colitei ulcerative. De aceea, este importanta adoptarea unor mese echilibrate. Evitati sa amestecati toate tipurile de mancaruri in farfurie.

Colita ulcerativa poate determina aparitia anemiei. Pentru a o combate, este necesar sa consumati alimente bogate in fier si folati, precum spanac, stafide, galbenusuri si anghinare. In continuare, va propunem alte cateva trucuri.

 

·   Beti multe lichide

Smoothies si bauturile care inlocuiesc o masa pot reprezenta o optiune atunci cand nu puteti suporta alimentele solide. Acestea pot, de asemenea, sa aduca nutrienti si calorii daca aveti probleme in a va mentine o greutate normala. Fluidele, inclusiv apa, sunt foarte importante, deoarece colita ulcerativa creste sansele de deshidratare. Deshidratarea afecteaza abilitatea colonului de a absorbi apa si minerale.

 

·   Cautati alternative ale lactatelor

Daca lactatele va inrautatesc simptomele, atunci ati putea avea o intoleranta la lactoza. Incercati sa consumati lactate sarace in lactoza, precum iaurtul si branza solida. Daca este necesar sa renuntati de tot la lactate, optati pentru lapte de migdale si branza de soia. Asigurati-va ca va suplimentati dieta cu vitamina D si calciu – bolile inflamatorii ale intestinelor pot duce la pierderea masei osoase.

 

·   Probioticele ar putea ajuta digestia

Sunteti in cautarea unui ajutor natural pentru indigestia cauzata de colita ulcerativa? Incercati probioticele. Aceste bacterii „bune” usureaza digestia si se gasesc in suplimente sau iaurt. Expertii considera ca acestea sunt de folos in special daca bacteriile „bune” din organism sunt inlaturate de catre antibiotice sau diaree.

 

·   Probleme cu alimentele bogate in fibre?

Daca va deranjeaza consumul alimentelor bogate in fibre, atunci cel mai bine ar fi sa le evitati. Cele mai greu de digerat includ nucile si semintele, graul integral, unele fructe si legume. Unii experti considera ca evitarea acestora ar putea reduce disconfortul, insa nu si inflamatia. Este recomandat sa decojiti fructele si legumele pentru a mai reduce fibrele.

 

·   Mancati portii mici pentru a reduce crampele

Crampele reprezinta o problema frecventa in colita ulcerativa. Incercati sa impartiti mesele in 5 sau 6 pe zi, ori mancati 3 mese mai mici plus 2 sau 3 gustari. Dandu-i sistemului digestiv mai putin de munca, sunt reduse crampele, iar corpul poate asimila nutrienti mai usor.

 

·   Tineti un jurnal cu alimentele consumate

Notati tot ce mancati si cum va simtiti de la o zi la alta. Acest lucru va poate ajuta sa identificati alimentele care va dauneaza. Daca gasiti alimente suspecte, evitati-le, iar apoi adaugati din nou unul cate unul in fiecare saptamana pentru a vedea daca va simtiti diferit.

 

·   Cautati alimente rotunde

Deoarece colita ulcerativa poate limita mancarea pe care o ingerati, fiti deschisi la idei. Pizza (sau mancarea similara) poate parea nesanatoasa, insa poate fi de ajutor in special atunci cand intampinati greutati in a va mentine greutatea. Incercati retete pregatite acasa, cu ingredientele tolerate de dumneavoastra.

Nu exista un regim magic care sa fie potrivit tuturor persoanelor care au colita ulcerativa. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu un nutritionist. Acestia va pot ajuta sa gasiti alimentele potrivite, precum si sa va dati seama daca pierdeti nutrienti esentiali. Daca se intampla acest lucru, medicii va pot sugera alimente sau suplimente care va ajuta sa capatati nutritia de care aveti nevoie.

 

Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.