Revista care te menține sănătos

Nutriție

10 alimente care pot ajuta la prevenirea cancerului

9 decembrie 2013
Share

Pentru a putea reduce riscul aparitiei cancerului, priviti nu mai departe de usa frigiderului. Studiile in ceea ce priveste cancerul si domeniul nutritiei indica faptul ca ar trebui sa consumati alimente pe baza de fitonutrienti si anumiti compusi speciali pentru a promova o stare generala de sanatate buna. Concluzia este foarte simpla: pentru a lupta impotriva cancerului apelati la ajutorul fructelor si legumelor, precum si al catorva alimente benefice.

Descoperiti mai jos 10 alimente pe care trebuie sa le consumati pentru a minimiza riscul de cancer.

 

1.   Broccoli

Legumele crucifere (precum conopida, varza etc.) contin proprietati ce lupta impotriva cancerului, insa broccoli este singura care poseda o cantitate considerabila de sulforafan, un compus ce stimuleaza enzimele si indeparteaza substantele chimice care pot duce la aparitia cancerului. Un studiu recent, realizat de specialistii Universitatii din Michigan, Statele Unite, a aratat ca broccoli actioneaza si asupra celulelor stem canceroase. Adaugati aceasta leguma in omleta, pizza, salate pentru ca va proteja impotriva cancerului de san, de prostata, de vezica urinara etc.

 

2.   Fructele de padure

Fructele de padure sunt bogate in fitonutrienti (antioxidanti) ce lupta cu succes impotriva cancerului. Zmeura neagra contine concentratii mai mari de antocianina care incetinesc dezvoltarea celulelor premaligne si previn formarea unor noi tumori canceroase. Aceste fructe sunt indicate in cazul cancerului de colon, esofagian, dar si al cancerului de piele.

 

3.   Rosiile

Rosiile, atat de suculente, reprezinta cea mai buna sursa de licopen, un carotenoid ce confera rosiilor nuanta aceea rosie. Acesta este un lucru foarte bun pentru ca s-a descoperit ca licopenul stopeaza cresterea celulelor de cancer endometrial. Cele mai mari beneficii se obtin in urma consumului de pasta sau sos de tomate, deoarece procesul de preparare creste cantitatea de licopen pe care corpul o poate absorbi.

 

4.   Nucile

Fitosterolii din nuci blocheaza receptorii de estrogen din celulele cancerului de san, incetinind dezvoltarea lor. Rontaind cateva nuci pe zi ati putea preveni cu succes cancerul de san si cancerul de prostata.

 

5.   Usturoiul

Fitochimicalele din usturoi stopeaza formarea de nitrozamine (compusi chimici) cancerigenecare se formeaza in stomac (si in intestine, in anumite conditii), atunci cand consumati nitriti. Daca veti introduce in dieta dumneavoastra usturoiul, veti reduce la jumatate riscul cancerului de colon. Sosul de rosii cu usturoi este minunat ca gust si previne cancerul de san, cancerul de colon, cancerul esofagian.

 

6.   Fasolea neagra

Fasolea neagra reduce riscul cancerului de colon, deoarece creste nivelul acidului gras butiratcare, in concentratii mari, are efecte protectoare impotriva dezvoltarii cancerului. Asa ca nu ezitati sa o consumati.

 

7.   Semintele de dovleac

Semintele de dovleac pot fi amestecate cu seminte de floarea-soarelui pentru a obtine necesarul de vitamina E ce protejeaza celulele sistemului imunitar de actiunea radicalilor liberi. In plus, vitamina E imbunatateste abilitatile sistemului imunitar de a lupta impotriva bolilor.

 

8.   Morcovii

Morcovii contin foarte mult beta-caroten ce reduce riscul de cancer pulmonar, de prostata si san. Un compus intalnit in morcovi, numit falcarinol, ar reduce in mod semnificativ riscul de cancer, izoland celulele canceroase. Este foarte important insa sa nu gatiti morcovii, ci sa-i consumati cruzi, altfel beneficiile sunt mult diminuate.

 

9.   Strugurii

Strugurii rosii contin bioflavonoizi, antioxidanti puternici cu rol important in prevenirea cancerului. Strugurii sunt, de asemenea, o sursa bogata de resveratrol care inhiba enzimele ce stimuleaza cresterea si dezvoltarea celulelor canceroase si contin acid elagic care incetineste cresterea tumorilor.

 

10.  Produsele pe baza de soia

Laptele de soia sau tofu contine fitoestrogeni care previn cancerul de san si de prostata. Exista si un numar de izoflavonoizi in produsele din soia, insa cercetarile au indicat faptul ca genisteina este cel mai puternic inhibitor al cresterii si dezvoltarii celulelor canceroase. Atentie insa, nu trebuie sa exagerati in a consuma produse pe baza de soia.

 

Ruxandra Raica
Surse: health.com; care2.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.