Revista care te menține sănătos

Nutriție

Seminte de floarea-soarelui sau seminte de dovleac? Pe care le preferati?

22 octombrie 2013
Share

Atat semintele de floarea-soarelui, cat si cele de dovleac sunt delicioase si pot fi consumate fie ca atare pe post de gustari, fie amestecate cu cerealele integrale, fie introduse in diverse salate. Oricum am alege sa le consumam, beneficiile semintelor asupra sanatatii sunt nenumarate, gratie continutului bogat in vitamine si minerale, grasimi bune si proteine.

Descoperiti in randurile care urmeaza ce vitamine si minerale contin semintele de floarea-soarelui si semintele de dovleac si ce beneficii aduc sanatatii.

 

Ce vitamine si minerale contin semintele de floarea-soarelui si semintele de dovleac

Semintele de floarea-soarelui sunt bogate in minerale precum fosfor, mangan, zinc, potasiu, magneziu si fier si in vitaminele complexului de B-uri si vitamina E.

Semintele de dovleac contin vitaminele A, E, F si complexul de B-uri. Sunt foarte bogate in minerale precum fier, zinc, fosfor, magneziu. Sunt extraordinar de bogate in proteine – 35 g proteine la 100 g seminte. Ele contin toti aminoacizii esentiali, exceptie facand metionina si triptofanul, care se gasesc in proportie mai mica. O metoda buna de a profita de bogatia proteinelor din  semintele de dovleac este ca acestea sa fie amestecate cu seminte de floarea-soarelui, care contin cantitati mari din cei doi aminoacizi.

Semintele de dovleac sunt foarte bogate in acizi grasi, in special in acizi grasi polinesaturati. Uleiul extras din aceste seminte contine de sase ori mai mult acid linoleic (vitamina F) decat uleiul de masline. Carenta de acid linoleic provoaca dermatoze (eczema infantila, seboree, acnee), tulburari precum arterioscleroza, afectiuni trombozante (arterite, flebite), infarct miocardic (anghina pectorala), anumite tulburari hepatice si nervoase. Acidul linoleic este un factor de crestere important, intervine in metabolismul colesterolului si in metabolismul anumitor acizi grasi. In lipsa lui, functia hepatica si puterea antitoxica a ficatului sunt tulburate.

 

Beneficiile semintelor de floarea-soarelui

Fiind bogate in acizi grasi polinesaturati, in special sub forma de acid linoleic (un acid gras Omega-6) si in acizi grasi mononesaturati, semintele de floarea-soarelui contribuie la o mai buna sanatate cardiovasculara.

Fitosterolii din compozitia lor au o structura chimica asemanatoare colesterolului. Ei elimina colesterolul rau din organism iar in intestin intra in competitie cu colesterolul, reducand absorbtia acestuia in sange. Colesterolul este astfel eliminat prin fecale.

Semintele de floarea-soarelui ajuta la pierderea in greutate, reduc unele simptome ale sindromului premenstrual, amelioreaza alergiile si inflamatiile si sunt recomandate de asemenea copiilor in crestere si femeilor insarcinate.

 

Beneficiile semintelor de dovleac

Semintele de dovleac au proprietati vermifuge, in special impotriva teniei.

Gratie continutului de fier, sunt un remediu impotriva anemiei. Zincul face din semintele de dovleac un aliment propice intaririi sistemului imunitar, jucand, totodata, un rol esential in constituirea materialului genetic. In plus, are o actiune antioxidanta, ajutand organismul sa lupte impotriva radicalilor liberi.

Semintele de dovleac mentin sanatatea prostatei. Ele contin elemente care favorizeaza producerea de catre organism a anumitor hormoni, printre care testosteron. Este cunoscut faptul ca in prostata se gaseste cea mai mare concentratie de zinc din organism. Odata cu ejacularea, organismul pierde cantitati importante de zinc, care, evident, trebuie inlocuite. Asadar, gratie bogatiei de zinc, dar si aportului de vitamina A si de fosfor, semintele de dovleac si-au dovedit eficienta in ce priveste tulburarile prostatei.

 

 

Text: Oana Anghel

Surse: masantenaturelle.com; cuisine-en-sante.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.