Revista care te menține sănătos

Nutriție

Este vara, este cald. Racoriti-va cu o inghetata!

27 iunie 2013
Share

A venit vara si, odata cu ea, pofta de inghetata. Nu ca ne-ar displacea inghetata in restul anului. Dar acum cei mai multi dintre noi o apreciaza la maximum. Este bine sau nu sa mancam inghetata vara? Dar iarna? Nici nu se pune problema vreunei indoieli, vara este sezonul cel mai potrivit pentru inghetata, deoarece este cald. Inghetata s-a „inventat” in tari calde, chiar daca astazi, prin mondializarea comertului, ea poate fi gasita oriunde.

De ce inghetata este recomandata fara rezerve vara? Explicatia este putin mai complicata. Omul este, ca si celelalte mamifere, un organism homeoterm. El trebuie sa isi mentina constanta temperatura mediului intern, indiferent de cea din mediul exterior. Ca traieste in Islanda sau in Sahara, omul trebuie sa aiba 37 de grade Celsius. Ca atare, se stabileste un echilibru permanent intre temperatura mediului intern si cea a mediului extern, prin alternarea termolizei (pierderii de caldura) cu termogeneza (producerea de caldura).  

Creierul are de suferit cand este foarte cald

Daca temperatura interna scade sau, mai ales, daca ea creste, consecintele sunt extrem de grave pentru sanatate. Nu este nevoie de abateri mari, cele mici putand duce la tulburari foarte grave. In trecut, cand nu existau medicamente eficiente pentru scaderea temperaturii (antipiretice), medicii recomandau bai in apa inghetata atunci cand oamenii aveau febra mare, in asa fel incat temperatura interna sa scada rapid. Primul care are de suferit atunci cand este foarte cald este creierul. Este si motivul pentru care, de exemplu, copiii mici pot face convulsii atunci cand au febra mare.

Omul are bine dezvoltate mecansimele de termoreglare   

Tocmai pentru a nu-si pune in pericol existenta, omul are bine dezvoltate mecansime de termoreglare. Iarna isi concentreaza toata caldura (prin intermediul sangelui) catre organele cele mai importante (inima, ficat, creier), iar extremitatile, pe unde poate pierde caldura, devin reci. Pe cand vara, se intampla exact contrariul: trebuie pierduta caldura cu orice pret si extremitatile devin calde, din cauza vasodilatatiei. Vara avem si alte mijloace de a ne racori. De exemplu, transpiram. La aceste mijloace care cad in seama corpului nostru, se adauga cele la care recurgem in mod normal, ca fiinte ganditoare si evoluate: folosirea de ventilatoare, de aer conditionat, vestimentatia sumara si confectionata din materiale subtiri, care ne permit sa transpiram cu eficienta, baile frecvente si racoritoare etc.

Tot ce mancam si bem trebuie sa ajunga la 37°C

Totodata, recurgem si la lichide si mancaruri reci pentru a permite corpului sa piarda inca putina caldura. Cum? Foarte simplu: tot ce intra in corpul nostru trebuie sa ajunga la 37 de grade. Chiar si aerul pe care il respiram. Totul trebuie conditionat, incalzit sau racit dupa caz, totul trebuie sa aiba temperatura-standard a mediului intern. Daca este vorba de alimente reci, asa cum este si inghetata, corpul trebuie sa consume energie, sub forma de caldura, pentru a o incalzi. Conditionarea termica incepe chiar din cavitatea bucala. Desigur, este nefiresc sa ne imaginam ca ne putem racori intens si pe termen lung cu inghetata. Dar pe moment, pierdem putina caldura, pentru ca trebuie sa ridicam temperatura inghetatei. Ei bine, acelasi lucru se intampla si cand mancam inghetata iarna. Dar atunci pierderea de caldura pentru a o incalzi nu este benefica pentru organism, care se lupta deja cu temperaturile scazute. Nu-i asa ca cel mai bine ne „pica” inghetata vara? Cu toate acestea, nu este interizsa nici iarna.

Acestea fiind spuse, trebuie sa explicam si legatura dintre inghetata si… durerile in gat! Nu inghetata ca atare poate provoca dureri in gat. Acestea sunt cauzate de microbi si virusuri. Este adevarat ca scaderea temperaturii locale, consecutiva consumului de inghetata, poate favoriza o astfel de infectie. Dar fara prezenta germenilor, inghetata nu da dureri de gat. De aceea, pentru a le minimaliza probabilitatea de aparitie, este indicat sa mancam inghetata incet, astfel incat conditionarea ei sa se realizeze inca din cavitatea bucala, iar faringele si laringele sa o preia deja incalzita. Acestea fiind spuse, este vara, deci este liber la inghetata, dar sa nu uitam ca poate sa ingrase, insa asta este deja o alta discutie.

Dr. Corina-Aurelia Zugravu

Specialist igiena alimentatiei si nutritie

[email protected]

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.