Revista care te menține sănătos

Nutriție

Colesterol crescut si in timpul dietei? Aflati ce greseli faceti

22 martie 2013
Share

Colesterolul este una dintre problemele cu care se confrunta multi dintre noi, chiar daca expresia „am colesterol” este complet gresita. Aceasta pentru ca toti oamenii au, din fericire, colesterol, o grasime specifica organismelor vii animale, cu nenumarate roluri functionale si structurale.

Este o componenta principala a membranelor celulare sau a sistemului nervos si retinei. Este baza de sinteza a vitaminei D sau a unei vaste categorii de hormoni. El devine o amenintare pentru sanatate doar atunci cand nivelul sau creste prea mult in sange. Colesterolul nu circula ca atare, liber, deoarece este un compus gras, insolubil. El este combinat cu alte componente, sub forma unor structuri transportoare, denumite LDL sau HDL. Primele contin mult colesterol, dar din cel „rau”, pentru ca au tendinta de a-l ceda in peretii vaselor de sange. Acesta este procesul pe care vrem sa il impiedicam atunci cand incercam sa ne „scadem colesterolul”.

In principiu, scaderea ar trebui sa fie simpla. In practica, lucrurile sunt cu mult mai complicate. Colesterolul alimentar, singurul asupra caruia putem actiona prin modificari ale stilului de viata, se „ascunde” in multe produse. In plus, nu ajunge sa lucram doar asupra dietei.  

 

Cele mai frecvente greseliin dieta de slabire

Va prezentam cateva greseli care pot transforma incercarile de normalizare a profilului lipidic in esec:

  • Desi nu mancam alimente grase, bem lapte integral si consumam branzeturi cu procent lipidic ridicat! Lactatele sunt extrem de utile si sanatoase, dar, din pacate, au foarte mult colesterol. Daca dorim sa tinem un regim eficient, este obligatoriu sa alegem lapte cu cat mai putina grasime si branzeturi slabe.
  • Consumam multe oua, chiar daca am renuntat la omlete sau ochiuri. Oul se foloseste in multe preparate culinare. Este „ascuns” in tocaturi, budinci, checuri etc. Cand socotim numarul de oua mancate, sa ne gandim si la cele adaugate ca ingrediente culinare.
  • Mancam carne slaba, dar ne plac si mezelurile. Dar nu cumparam din cele grase, ci din cele dietetice, tip crenvursti sau parizer. Sa fie oare o alegere buna? Evident, raspunsul este nu. Toate mezelurile care au carne tocata au in compozitie slanina, bogata in colesterol. Chiar daca aceasta nu se vede, putem fi siguri ca este acolo (pe eticheta este scris acest lucru). Daca vrem totusi sa mancam mezeluri, sa optam pentru cele care au carne netocata, la care se vede clar compozitia.
  • Totul pana la dulciuri. Tinem regim, dar mai mancam si prajituri. Toate dulciurile au si actiune hiperlipemianta, organismul transformand carbohidratii nefolositi imediat in grasime. In plus, cele mai multe dulciuri sunt bogate in colesterol, pentru ca sunt preparate cu unt, oua, lapte integral.
  • Nu facem miscare. Efortul fizic, mai ales cand este facut in frig, „arde” cel mai bine lipide si ne scapa de colesterol.
  • Nu mancam mult colesterol, dar avem kilograme in plus. Eliminarea excesului ponderal ajuta la scaderea colesterolului.
  • Desi medicul ne-a indicat medicamente hipocolesterolemiante (alaturi de regim), nu le luam pentru ca sunt toxice. Diverse cazuri de hipercolesterolemie nu trec numai cu regim igieno-dietetic. Daca ni s-a indicat medicatia, inseamna ca trebuie luata. Aceste medicamente se folosesc de mult timp, efectele lor secundare fiind rare. Nu prezinta niciun risc pentru cei mai multi pacienti.

 

Dr. Corina-Aurelia Zugravu

Specialist igiena alimentatiei si nutritie

[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.