Revista care te menține sănătos

Nutriție

Dieta antistres

27 februarie 2013
Share

Foarte multor persoane li se intampla, si nu o data, sa se trezeasca dimineata tipand la cei din jurul lor, la membrii familiei, la copii sau la colegii de serviciu. Credeti sau nu, exista anumite alimente care, daca sunt consumate intr-un anumit moment al zilei, pot intretine de fapt aceste stari de nervozitate.

Intotdeauna preferam sa consumam, de exemplu, inghetata atunci cand ne despartim de o persoana draga si avem impresia ca acest aliment ne-ar putea alina supararea pentru moment, insa pe termen lung ne va face sa ne simtim chiar mai rau.

Exista insa anumite alimente care ar putea avea un efect benefic asupra organismului dumneavoastra si, asa cum unele alimente va pot pune in alerta, altele va pot calma, pot controla tensiunea arteriala si glicemia. Iata, asadar, cateva alimente care va pot ajuta sa va calmati.

 

Dieta antistres – kiwi la micul dejun

Daca va pierdeti cumpatul dimineata, inseamna ca va confruntati cu stresul care isi face de cap, ceea ce inseamna ca organismul se confrunta cu daune oxidative majore. Vitamina C este unul dintre cei mai importanti antioxidanti si, tocmai de aceea, organismul are nevoie de un aflux zilnic, iar acest fruct este perfect in dieta antistres. Kiwi va ofera doza zilnica necesara de vitamina C si are foarte putine calorii, asa ca puteti consuma acest fruct cu iaurt si nuci. Cel mai bine este sa-l feliati chiar inainte de a-l manca.

 

Gustarea dintre micul dejun si pranz: seminte de dovleac

Adultii cred ca o astfel de gustare este potrivita numai pentru copii, insa multora li se face foame poate pentru ca sar peste micul dejun. Intre orele 10:00 si 11:00, organismul are nevoie de nutrienti pentru a-si mentine nivelul pana la ora pranzului. Semintele de dovleac sunt foarte sanatoase, bogate in magneziu, ceea ce ajuta la reglarea tensiunii arteriale. Le puteti lua la serviciu, au un continut scazut de zahar si sunt potrivite ca gustare. Le puteti integra in briose sau consuma simple.

 

Dieta antistres – orz la pranz

Starea pe care o experimentam la amiaza poate fi un semn al scaderii glicemiei, iar orzul, care poate fi gatit foarte usor, este o alternativa foarte sanatoasa. Are un efect benefic asupra zaharului din sange, plus ca va mentine in forma pana la masa de seara. Puteti inlocui cu succes pastele si orezul cu orzul. Dureaza cam 40 minute sa-l gatiti.

 

Gustarea de la ora 15:00

Aceasta ora este potrivita pentru o gustare sanatoasa, poate chiar inainte de o intalnire de afaceri. Aveti nevoie de ceva care sa va creasca nivelul de serotonina, neurotransmitatorul care creste placerea. Recomandat ar fi sa mancati cateva alune sau chiar popcorn. Alunele sunt o sursa bogata de vitamine B si, cand exista un deficit al acestora, creierul nu poate produce serotonina indeajuns. Carbohidratii din popcorn ofera energia necesara pentru a face creierul fericit. Daca sunteti alergici la alune, puteti incerca, de asemenea, ciocolata.  

 

Dieta antistres – ardei iute la cina

Cu totii avem probleme care duc la aparitia stresului. Tocmai de aceea, ardeiul iute la cina este foarte indicat. Capsaicina este substanta care face ca ardeiul sa fie iute. Cand mancati ardei iute, organismul elibereaza endorfine, ceea ce va scapa de stres si va ajuta sa fiti linstiti inainte de culcare. Nu este nevoie sa savurati neaparat cei mai iuti ardei, ii puteti alege pe cei la caserola.

Ruxandra Raica

Sursa: www.doctoroz.com

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.