Revista care te menține sănătos

Nutriție

Ti-e foame tot timpul? Iata ce trebuie sa stii

13 septembrie 2012
Share

Mananci mult, des si, cu toate acestea, stomacul nu-ti da pace… Recunosti scenariul? Pare ca oricat de mult ai manca, in secunda urmatoare gandul iti zboara la cina copioasa de mai tarziu.

De curand, cercetatorii au descoperit ca daca esti adeptul alimentelor tip fast-food, esti predispus sa devii dependent de aceste alimente, iar apetitul creste odata cu cantitatea de alimente ingerate. Si nu este singurul motiv pentru care iti este foame tot timpul.

Sa descoperim impreuna care sunt aceste alimente ce trebuie evitate daca dorim sa avem o dieta echilibrata:

  1. 1. Guma de mestecat

Aproape toti obisnuim sa mestecam guma, mai ales ca nu avem intotdeauna la dispozitie spatiul necesar pentru a ne curata corespunzator dintii. Insa aceasta rutina poate pacali stomacul. Mestecatul gumei stimuleaza productia de acid gastric care, la randul sau, mareste salivatia si da impresia ca exista alimente care trebuie digerate, creand astfel senzatia de foame.

  1. 2. Sucurile dietetice

Desi are inscriptionat termenul „dietetic”, nu te lasa pacalit. Studiile au demonstrat ca sucurile dietetice nu numai ca ingrasa, ci stimuleaza si apetitul. In compozitia acestor bauturi sunt folositi indulcitori atificiali care, spre deosebire de bauturile cu zahar, nu ofera nimic in shimb stomacului. Astfel, se creeaza senzatia de foame, iar noi nu putem decat sa cadem prada acestei pacaleli.

  1. 3. Siropul de porumb bogat in fructoza

Reclamele sugereaza ca exista in cantitati moderate care nu dauneaza sanatatii, insa problema in sine nu este cantitatea, ci ingredientul in sine. Este vorba de siropul de porumb bogat in fructoza, utilizat frecvent in compozitia dulciurilor, a iaurturilor sau a bauturilor racoritoare.

Conform studiilor, acest sirop de porumb reduce secretia de leptina, hormon care te avertizeaza cand este cazul sa te opresti pentru ca esti satul.

  1. 4. Alimentele congelate

Pizza, legumele sau fructele congelate sunt de obicei lipsite de aportul caloric si nutrientii obisnuiti. Tocmai de aceea, desi mancam, credem noi, o masa copioasa, ni se face foame aproape imediat dupa ce am terminat. Daca preferati totusi, din lipsa de timp sau din comoditate sa apelati la alimentele congelate, nu uitati sa asezonati totul cu o garnitura de salata sau alte legume proaspete.

  1. 5. Produsele de patiserie

Cornuletele, covrigeii, pateurile cu diverse umpluturi si alte cate si mai cate bunatati din raftul patiseriei preferate sunt extrem de gustoase, dar si extrem de daunatoare sanatatii. Aceste produse sunt pline de zahar si faina alba de grau, ingrediente lipsite de fibre ori nutrienti. Desi te fac sa te simti in al noualea cer, imediat ce le termini simti ca totul se prabuseste si vrei sa mananci si mai mult pentru a prelungi acea senzatie. Poti opta pentru o varianta mai sanatoasa a acestor bunataturi, si anume cele facute din grau integral si zahar cat mai putin, inlocuit eventual cu miere.

  1. 6. Batoanele din cereale

Desi sunt promovate ca fiind foarte sanatoase, fara zahar, bogate in proteine si care potolesc foamea, batoanele din cereale sunt cea mai proasta alegere pentru micul dejun. In realitate, acestea sunt pline de zahar sau indulcitori care cresc senzatia de foame. Inlocuiti aceste batoane cu un mic dejun sanatos, luand in considerare alimente, precum: combinatie de fructe si ovaz, miere, unt de arahide si lapte de cocos.

Text: Paula Rotaru

Sursa:www.care2.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.