Revista care te menține sănătos

Nutriție

Ciocolata şi sănătatea. Ce produs alegem?

Dr. Corina-Aurelia Zugravu, specialist igiena alimentației și nutriție; [email protected]
31 martie 2023
Share
Ciocolata şi sănătatea. Ce produs alegem?

Cui nu-i place ciocolata? Dar pe care o alegem să fie şi sănătoasă, nu doar gustoasă?

În ultima vreme s-au scris foarte multe lucruri pozitive despre valoarea nutriţională a ciocolatei. Deşi într-o formă sau alta (dar pornind de la aceeaşi materie primă) ciocolata a fost şi este consumată de milenii, numai cercetările din ultimii ani au scos în evidenţă că ne aflăm în faţa unui produs nu numai agreabil, dar şi sănătos. O problemă o reprezintă sortimentele din ce în ce mai variate existente pe piaţă care, de multe ori, au foarte puţin în comun cu adevărata ciocolată.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Multivitamine şi Minerale Naturalis, un mix de 17 vitamine şi minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.

Ciocolata varitabilă se obţine din unt de cacao şi masă solidă de cacao

Trebuie ştiut că ciocolata veritabilă se fabrică din elemente extrase din fructul de cacao. Cu cât conţine într-un procent mai mare componente din acest fruct, cu atât este mai sănătoasă. Practic, cele două materii de bază rezultate din cacao şi folosite în proporţii variabile în fabricarea ciocolatei sunt untul de cacao şi masa solidă de cacao.

Untul de cacao deţine un nivel ridicat de grăsimi saturate în care predomină acidul stearic. Există şi grăsimi mononesaturate, într-o proporţie, de asemenea, semnificativă şi puţini acizi graşi polinesaturaţi Omega-6. Nu este prezent colesterolul, deoarece acesta este întotdeauna absent în produsele vegetale.

Substanţele sanogenetice din cacao se găsesc în masa solidă de cacao. Aici s-au pus în evidenţă antioxidanţi din familia flavonolilor (catechine), responsabile de acţiunile mult preţuite ale ciocolatei, dintre care:

  • Scăderea riscului de accident vascular cerebral. Femeile care au consumat aproximativ 70 g de ciocolată pe săptămână au avut un risc cu 65% mai mic decât cele care nu au consumat;
  • Scăderea riscului de a dezvolta alte boli cardiometabolice (cu aproximativ 37%);
  • Diminuarea riscului de hipertensiune arterială, acţiunea antitrombotică similară aspirinei, ameliorarea sensibilităţii, respectiv a rezistenţei la insulină etc.
  • Dar să nu uităm şi de efectele agreabile, de îmbunătăţire a stării de spirit şi de ameliorare a stresului. Unele studii i-au descoperit calităţi antidepresive!

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar CardioVita, recomandat pentru reducerea oboselii şi menţinerea tensiunii arteriale în limite normale.

Ciocolata ajută la combaterea celulitei

Mai mult, studii cosmetologice arată că şi pentru troficitatea pielii şi combaterea celulitei aplicarea ciocolatei pe piele poate fi benefică. Explicaţia pentru toate efectele ciocolatei este oferită, aşa cum am arătat şi anterior, de prezenţa catechinelor, ce scad stresul oxidativ şi cresc biodisponibilitatea acidului nitric care, consecutiv, ameliorează funcţionalitatea endoteliului vascular; reduce agregarea şi aderarea plachetelor; diminuează tensiunea prin vasodilataţie; scade rezistenţa la insulină şi normalizează lipidemia (crescând colesterolul „bun” şi diminuându-l pe cel „rău”).

ciocolata

Ce fel de ciocolată alegem?

Este de subliniat că aceste efecte pozitive nu ne îndreptăţesc să facem excese. Ciocolata este, totuşi, un aliment calorigen, cu mulţi carbohidraţi. De aceea, consumul trebuie limitat. Totuşi, dacă este să optăm pentru un desert sau o gustare sănătoasă, ciocolata este cu certitudine unul dintre ele.

Ce să alegem, însă? Doar privind rafturile unui magazin alimentar, la raionul de dulciuri, vom constata că există zeci sau chiar sute de alternative. Preţul nu reprezintă cel mai ades un indicator al calităţii. Vă sfătuiesc să evitaţi produse „de tip ciocolată” sau „tabletele”, după cum se numesc mai nou. Este vorba de dulciuri care nu sunt de fapt ciocolată, ci doar o imită, având la bază o margarină industrială (nimic comun cu margarinele tartinabile de nouă generaţie) şi nu masă solidă de cacao. De aceea, nu au dreptul să se numească „ciocolată” şi nici nu o fac, dar etichetele citite rapid şi superficial pot induce cumpărătorul în eroare.

Uitaţi-vă cu atenţie la ingredientele ce figurează pe ambalaj şi evitaţi produsele care nu au masă de cacao, dar au grăsimi vegetale hidrogenate. Mai există şi tot felul de dulciuri care au şi ciocolată, dar şi diverse adaosuri: creme de lapte, ou, fructe, creme de căpşuni, cocos, caramel, alune, stafide, fructe uscate, câte şi mai câte. Aceste dulciuri, chiar dacă au şi masa de cacao în compoziţie, sunt mult mai calorigene decât ciocolata obişnuită, adesea săracite complet în antioxidanţii originari şi sunt pline de aditivi. Desigur, ele vor fi preferate de copii, dar dacă vrem să mâncăm ceva sănătos, nu pe ele trebuie să le alegem.

Antioxidanţii, cheia sănătăţii şi longevităţii

ciocolata

Ciocolata neagră, cea mai sănătoasă

Cele mai bune sunt ciocolatele negre, cu procente variabile de masă de cacao: cu 50%, 70% şi chiar cu 80%. Gustul amărui ne arată că au puţin zahăr adăugat, ceea ce din punct de vedere al sănătăţii noastre este perfect. Pentru ameliorare, unele au adaos de mentă, coajă de porocală sau migdale, ceea ce le face cu mult mai gustoase, fără a le sărăci în antioxidanţi.

Studiaţi cu atenţie etichetele produselor, citiţi şi ce scrie la capitolul ingrediente, şi alegeţi în cunoştinţă de cauză. De reţinut că ciocolata amăruie este un produs integral vegetal, deci poate fi consumat şi în post, şi de către vegetarieni.

În concluzie, iată un aliment natural care ne oferă momente plăcute de satisfacţie gustativă, dar şi elemente care ne ajută sănătatea. Evident, mâncat cu moderaţie!

#tags   \   , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.