Revista care te menține sănătos

Nutriție

Alzheimer? Cum se previne prin dieta

9 decembrie 2011
Share

Alzheimer este cea mai comuna forma de declin mental sau dementa in randul persoanelor in varsta. Este o boala degenerativa care afecteaza zone ale creierului ce controleaza memoria, capacitatea de invatare, atentia, limbajul si comportamentul. Potrivit studiilor realizate in SUA, 5,4 milioane de americani prezinta Alzheimer, fiind a cincea cauza de deces in Statele Unite in randul persoanelor peste 65 de ani.

Varsta si istoricul familial reprezinta factori de risc major pentru aparitia maladiei Alzheimer, dar cercetarile sugereaza ca stilul de viata, inclusiv dieta si exercitiile fizice, pot avea un rol important in prevenirea bolii. O dieta sanatoasa, cum ar fi dieta DASH sau cea mediteraneeana, este esentiala pentru prevenirea Alzheimerului, deoarece sanatatea creierului si a inimii sunt foarte strans legate.

 

Vitamina E si acizii grasi Omega-3 protejeaza neuronii

Va prezentam cateva metode prin care tineti la distanta aceasta boala, ajutand totodata la intarirea imunitatii.

  • Vitamina E este un puternic antioxidant si se pare ca joaca un rol important in prevenirea si ameliorarea simptomelor specifice afectiunii. Cercetarile arata ca persoanele care au introdus in dieta o cantitate ridicata de vitamina E au un risc semnificativ mai mic de a dezvolta Alzheimer. Sursele alimentare de top includ floarea-soarelui, uleiul de sofranel, nucile si semintele, legumele verzi, inclusiv broccoli si spanac.
  • Mancati cel putin doua portii de peste pe saptamana! Acizii grasi Omega-3 continuti ajuta la diminuarea riscului de aparitie a maladiei Alzheimer. Acidul docosahexaenoic (DHA) este cel mai important dintre acizii grasi, prezent in cantitati mari la nivelul creierului si al retinei. Nivelurile scazute de DHA din sange au fost asociate cu afectarea functiilor cognitive. Pestele gras (somon), pastravul, tonul si sardinele contin cea mai mare cantitate de Omega-3. Daca nu aveti acces la peste proaspat, conservele sunt o alternativa buna. Uitati-va doar sa aiba un continut scazut de sodiu.
  • Faceti mai multa miscare! Exercitiile, de la moderat la dificile, pot reduce riscul de Alzheimer cu pana la 45%. Exercitii moderate pot fi considerate si curatenia in casa si curte, urcatul scarilor. Practicat de timpuriu, sportul reduce riscul aparitiei diferitelor afectiuni. De asemenea, poate ajuta la combaterea depresiei aparuta frecvent la pacientii cu Alzheimer. Faceti miscare o ora pe zi!
  • India are o incidenta scazuta a bolii Alzheimer. Multi cercetatori cred ca se datoreaza, in parte, utilizarii pe scara larga a turmericului. Acesta contine un fitonutrient puternic, numit curcumina, care poate ajuta la protejarea creierului de Alzheimer. Cercetarea pentru a determina doza optima este in curs de desfasurare, insa consumul unei cantitati mici ajunge si la creier.

 

Text: Corina Ionescu

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.