Revista care te menține sănătos

Nutriție

Arome si alimente care detensioneaza

6 decembrie 2011
Share

Pentru a face fata stresului si oricarei activitati, puteti consuma cateva alimente cu efect calmant sau va puteti rasfata cu anumite arome, parfumuri, care sa alunge dispozitia nu tocmai buna in care va aflati. In momentul in care o persoana consuma un anumit aliment, mirosul acestuia o poate face sa se simta mai bine.

Partea creierului care este responsabila de procesarea mirosului este foarte aproape de cea responsabila cu emotiile si amintirile. Asadar, atunci cand mirositi ceva ce va place, tensiunea arteriala scade si apare starea de relaxare.

Studiile demonstreaza faptul ca anumite mirosuri chiar alunga stresul, detensioneaza, calmeaza si, in plus, ce poate fi mai placut decat mirosul nucilor de cocos, al merelor verzi sau al lavandei.

Mirosul marului verde alunga durerile de cap

Daca va place mirosul marului verde, aroma lui v-ar putea ajuta sa scapati de durerile neplacute de cap. In urma unui studiu, se pare ca persoanele care sufera de migrena cronica au raportat o ameliorare a durerilor de cap in urma inhalarii mirosului de mar verde. De asemenea, se pare ca acelasi miros va poate ajuta sa scapati de claustrofobie, deoarece va poate face sa va simtiti ca si cum v-ati afla intr-un spatiu mai larg.

Ceaiul negru si ceaiul verde ajuta la concentrare

Ceaiul verde sau cel negru va vor face cu siguranta sa va simtiti mai bine, deoarece aceste soiuri de ceai contin theanina, un aminoacid care actioneaza la fel ca si cofeina, imbunatatind atentia si concentrarea, mentinandu-va la un nivel optim de alerta, iar noaptea veti dormi linistiti.

Miros de lavanda pentru o stare de bine

Mirosul delicat al lavandei hipnotizeaza de-a dreptul simturile. Mirosul uleiului de lavanda ofera o stare de bine, alunga durerile de cap, ametelile si tulburarile nervoase. In cazul in care aveti tulburari de somn, daca aprindeti inainte de culcare o lumanare care miroase a lavanda, somnul va fi cu siguranta unul linistit. In urma unui studiu, s-a observat ca mirosul de lavanda scade nivelul de anxietate.

Mirosul nucii de cocos scade tensiunea arteriala

In cadrul unei cercetari realizate la Universitatea din Columbia, mirosul de cocos incetineste ritmul cardiac si scade tensiunea arteriala, acest lucru ajutand la imbunatatirea vigilentei si a rezistentei la stres. Veti putea duce la bun sfarsit sarcinile care va solicita din punct de vedere cognitiv.

Menta scade pofta de mancare

Pentru ca tot suntem in preajma sarbatorilor de iarna, pe langa faptul ca alunga stresul, menta scade deopotriva apetitul. Pentru a obtine insa efectul dorit, nu este neaparat nevoie sa tineti in buzunar cateva frunze de menta, ci este suficient sa mestecati guma mentolata, sa mancati bomboane cu menta sau chiar sa consumati o limonada cu cateva frunze de menta.

Consumati ciocolata neagra, dar cu moderatie

Cercetarile recente demonstreaza ca ciocolata neagra reduce nivelul de cortizol si catecolamine (grup de substante cu rol major in raspunsul la stres al organismului) si are o actiune benefica asupra persoanelor anxioase. Atentie insa, prea multa ciocolata poate aduce si cateva kilograme in plus, lucru ce poate provoca din nou aparitia stresului.

Optati pentru cerealele integrale

Consumul de carbohidrati stimuleaza eliberarea de serotonina ce induce starea de calm, de fericire, de liniste si satisfactie. S-a descoperit ca adultii care consuma carbohidrati cu eliberare prelungita (carbohidrati buni) sunt mai fericiti. Cel mai bine este sa optati pentru cerealele integrale, mai bogate in fibre si nutrienti decat cele rafinate.

Ruxandra Raica

Sursa: www.eatingwell.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.