Revista care te menține sănătos

Nutriție

5 cele mai sanatoase fructe de sezon

Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, apifitoterapie, gemoterapie; Medica RD Esthetic
21 septembrie 2022
Share
5 cele mai sanatoase fructe de sezon

Intoarcem o noua fila din calendar, dar de aceasta data intr-un alt sezon. Am scapat de canicula, dar ne asteapta alte probleme, de tipul afectiunilor respiratorii, scaderea sistemului imunitar, astenie, colesterol crescut si altele.

Din acest motiv, am pregatit o lista cu cele mai importante fructe ale caror proprietati terapeutice va pot ajuta in imbunatatirea sau mentinerea starii de sanatate.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Multivitamine şi Minerale Naturalis, un mix de 17 vitamine şi minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.

Gutuile

Denumite popular „mere de aur”, gutuile sunt fructe ale caror proprietati sunt recunoscute in medicina inca din cele mai vechi timpuri. Gratie compozitiei deosebit de bogate in vitamine si minerale (provitamina A, vitaminele B1, B2, B6, C, E, PP, calciu, fosfor, fier, sodiu, potasiu, sulf, cupru), zaharuri, acizi organici, pectine, mucilagii (mai ales in seminte), gutuia are actiune antiinflamatoare, astringenta, analgezica, antispastica, diuretica, expectoranta si tonica.

Gutuile, remediu impotriva raguselii si tusei
Gutuile pot fi consumate ca atare, sub forma de infuzie sau decoct, suc proaspat, sirop, dulceata, jeleu, compot. Fructele isi pastreaza majoritatea proprietatilor si prin prepararea termica. Cea mai importanta proprietate a gutuilor este aceea de tonifiere a organismului, stimuland in acelasi timp apetitul. Din acest motiv, pot fi consumate de persoanele anemice sau aflate in convalescenta, de copii si batrani. Infuzia din gutui indulcita cu miere reprezinta un remediu contra tusei si raguselii, fiind indicata in bronsite, traheite, amigdalite si laringite. Fructul consumat ca atare are proprietati benefice in caz de infectii respiratorii, astm. Totodata, infuzia preparata din coaja este utilizata în tratamentul gastritei si ulcerului.

Macesele

Fructele sunt foarte bogate in vitamina C. Macesele mai contin vitaminele B, E, K, P, provitamina A, flavonoizi, carotenoide. In primul rand, sunt o sursa excelenta de antioxidanti, care ajuta organismul sa lupte contra efectelor radicalilor liberi. Previn imbatranirea precoce, afectiunile cardiovasculare, pe cele degenerative, cancerul. Macesele stimuleaza secretia de bila, fiind utile in caz de dischinezie biliara, colecistite.

Macesele, adjuvant in afectiunile reumatismale

Au actiune antioxidanta si antiinflamatoare, benefica in caz de afectiuni reumatismale. De asemenea, diminueaza simptomatologia dureroasa la nivelul sistemului osteo-articular si imbunatatesc mobilitatea articulara. Consumate sub forma de ceai, sirop sau dulceata, macesele cresc imunitatea nespecifica a organismului. Au efect diuretic, antiinflamator si analgezic la nivelul cailor urinare, fiind utilizate in caz de infectii urinare, litiaza renala, edeme.

Strugurii

      • Depurativi-detoxifianti (diuretic, laxativ), fiind folositi in afectiunile reumatismale, metabolice (guta), litiaze biliare si urinare, in constipatie;
      • Stimuleaza secretiile biliare si peristaltismul, imbunatatind digestia;
      • Fluidizeaza sangele si normalizeaza nivelul tensiunii arteriale;
      • Scad nivelul colesterolului din sange;
      • Au efect tonic asupra sistemului nervos (prin vitamina B).

Actiunea benefica a strugurelui se datoreaza compozitiei, deoarece contine numeroase saruri minerale: calciu, fier, fosfor, potasiu, magneziu, iod, fluor, cupru, cobalt, zinc; enzime, vitaminele A si C, precum si vitaminele din grupul B (B1, B2, PP), taninuri, fibre. Boabele si sucul au urmatoarele efecte:

Strugurii rosii previn bolile cardiovasculare

Strugurii rosii, in special, sunt o sursa excelenta de antioxidanti, cu rol pozitiv in prevenirea cancerului, afectiunilor cardiovsculare si degenerative. Deosebit de valoros este uleiul din seminte de struguri, utilizat pentru scaderea colesterolului sangvin, imbunatatirea circulatiei periferice, reglarea balantei hormonale, incetinirea procesului de imbatranire.

Perele

Sunt bogate in saruri minerale (potasiu, fosfor, clor, zinc, fier, iod, mangan, calciu, magneziu, cobalt, aluminiu, bor, nichel, seleniu, fluor), vitamine, acid pantotenic, flavonoide. Perele regleaza digestia si imbunatatesc tranzitul intestinal, avand un efect laxativ moderat. Au efect diuretic, detoxifiant, fiind recomandate in caz de dischinezie biliara, reumatism, guta. Sucul de pere are actiune calmanta, de favorizare a somnului. Mastile preparate din pere au efect astringent, revitalizant, hidratant si nutritiv.

Castanele

Fructele sunt o sursa importanta de carbohidrati, fosfor, lecitina si vitamina C. Contin, de asemenea, protide, lipide, calciu, fier, magneziu, mangan, zinc, potasiu.

Pentru uz intern se folosesc fructele proaspete de castan, care se consuma coapte, fierte, sub forma de piure si in diverse combinatii. Datorita compozitiei bogate in vitamine si minerale, castanele reprezinta un aliment excelent, avand proprietati antianemice si de stimulare a poftei de mancare. Sunt indicate persoanelor cu astenie fizica si intelectuala, convalescentilor, batranilor si copiilor.

Castanele ajuta la imbunatatirea circulatiei periferice

Frunzele castanului comestibil se folosesc sub forma de infuzie, pentru calmarea tusei. Infuzia din scoarta de castan are proprietatea de a scadea temperatura.
Totodata, castanele reduc permeabilitatea capilara si imbunatatesc circulatia periferica, fiind foarte utile in cazul tulburarilor de circulatie venoasa.

In cosmetica este folosita masca din castane si miere, potrivita tuturor tipurile de ten datorita proprietatilor antiinflamatoare si dermato-protectoare contra radiatiilor UV.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.