Revista care te menține sănătos

Știri

Nou tratament impotriva AVC pe baza de colesterol „bun”

8 martie 2013
Share

In cazul unui accident vascular cerebral cauzat de un cheag de sange, medicul injecteaza de obicei un medicament pentru a-l dizolva. Uneori, insa, pot aparea complicatii serioase, precum hemoragia. In acest sens, cercetatorii au descoperit un tratament pe baza de HDL (colesterol „bun”).

Rolul acestuia este de a duce colesterolul din sange inapoi in ficat, unde este eliminat din organism, iar un nivel crescut protejeaza impotriva formarii unor placi pe artere care micsoreaza diametrul acestora.

In plus, colesterolul „bun” are rol antiinflamator, antioxidant etc. Bazandu-se pe ipoteza ca are un efect protector in ceea ce priveste bariera hematoencefalica (bariera fiziologica existenta intre sistemul sangvin si cel nervos central), oamenii de stiinta au realizat mai multe teste cu ajutorul sobolanilor de laborator. Se pare ca riscul hemoragiei se diminueaza cu aproximativ 90%. Descoperirea ar putea reprezenta un pas important in ceea ce priveste  aparitia unei injectii pentru prevenirea hemoragiei pacientilor cu accident vascular cerebral si recuperarea lor.

 

Text: Ruxandra Raica

Sursa: Topsante.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.