Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Nitroderivat

13 decembrie 2010
Share

Medicament utilizat in tratamentul angorului (anginei pectorale). Derivati nitrati sunt indicati fie in cursul crizelor de angor sub forma lor cu actiune rapida, fie in tratamentul de fond, de lunga durata, pentru a preveni recidivele, sub forma lor cu actiune prelungita. Ei mai sunt folositi in tratamentul de completare in cursul insuficientei cardiace, cronice sau acute (care provoaca un edem acut pulmonar).
Derivatii nitrati sunt contraindicati in caz de miocardiopatie obstructiva (afectiune a muschiului cardiac formand un sul in interiorul cavitatii ventriculare) si de glaucom (cresterea presiunii intraoculare).

In caz de criza, administrarea se face pe cale sublinguala (sub limba), sub forma de comprimate sau de pulverizatii. Tratamentul preventiv de fond face apel la calea orala sau chiar la calea transdermica, sub forma de "timbru" lipit pe piele timp de 24 de ore sau sub forma de pomada.
Derivatii nitrati pot provoca destul de frecvent dureri de cap, bufeuri de caldura si inrosiri cutanate, palpitatii sau chiar o scadere a tensiunii arteriale care declanseaza imediat o stare de rau si necesita o ajustare a dozelor. Administrarea lor continua si prelungita risca sa duca la un efect de toleranta si la o pierdere a eficacitatii, pe care o suspendare temporara a tratamentului o poate restabili.
Sinonim: derivat nitrat.

Nota pentru articolul «Nitroderivat»:3.50/ 5 (2 voturi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Politica de confidențialitate