Revista care te menține sănătos

Psihologie

Schimbarile dispozitiei: care sunt cauzele?

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
1 august 2022
Share
Schimbarile dispozitiei: care sunt cauzele?

Tulburarea bipolara determina schimbari bruste de dispozitie. Persoanele ce sufera de aceasta boala pot petrece cateva saptamani de fericire, urmate de o depresie adanca. Durata acestor episoade variaza de la persoana la persoana.

Faza depresiva

Fara tratament, o persoana cu tulburare bipolara poate avea episoade intense de depresie. Simptomele includ tristete, anxietate, pierderea energiei, lipsa sperantei si tulburari de concentrare. Acestea isi pot pierde interesul pentru activitati care le faceau placere odata. In plus, apar frecvent pierderea sau castigul kilogramelor, odihna insuficienta sau excesiva si chiar gandurile legate de suicid.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar StresControl, recomandat pentru combaterea efectelor stresului, reducerea anxietăţii şi îmbunătăţirea calităţii somnului.

Faza maniacala

In timpul acestei faze, persoanele cu tulburare bipolara sunt dinamice si au impresia ca pot face orice. Acestea vorbesc mult, sunt usor de distras, au o multime de ganduri si nu dorm suficient. De multe ori, acestea ajung la un comportament inadecvat si cheltuiesc multi bani, inseala partenerul, conduc cu viteza si fac abuz de anumite substante (tutun, alcool, droguri). Trei simptome dintre acestea ce apar zilnic timp de o saptamana, asociate cu sentimente intense de agitatie, pot semnala un episod maniacal.

Tulburarea bipolara I vs. cea de tip II

Persoanele cu tulburare bipolara de tip I au faze maniacale ce dureaza cel putin o saptamana. Multe dintre acestea pot avea, de asemenea, si faze depresive separate.

Persoanele cu tulburare bipolara de tip II prezinta episoade de depresie majora, insa, in locul episoadelor maniacale, acestea au schimbari de dispozitie mai putin intense si pe o durata mai mica de o saptamana.

Ce este “episodul mixt”?

Atunci cand persoanele ce sufera de tulburare bipolara au in acelasi timp simptome atat de depresie, cat si de manie, este vorba despre un episod maniacal sau depresiv cu trasaturi mixte. Acest lucru poate duce la un comportament imprevizibil, precum asumarea unor riscuri periculoase atunci cand se simt fara speranta. De asemenea, persoanele in cauza devin energizate si agitate. Episoadele mixte apar mai frecvent la femei si la persoanele tinere.

Care sunt cauzele si factorii de risc?

Nu se cunosc exact cauzele tulburarii bipolare. Teoriile curente arata ca aceasta poate fi rezultatul combinatiei unor factori genetici, dar si de mediu. Cercetorii afirma ca circuitele creierului care regleaza dispozitia, energia, gandirea si ritmul biologic functioneaza anormal la persoanele cu tulburari bipolare. Acest lucru are ca rezultat schimbari ale dispozitiei, asociate cu tulburarea bipolara.

Tulburarea bipolara afecteaza atat femeile, cat si barbatii. In cele mai multe cazuri, simptomele apar la varsta de 15-30 ani. In cazuri mai rare, poate sa apara in copilarie. Tulburarea bipolara poate sa apara si la alti membri ai familiei, insa nu este o conditie.

Atunci cand nu este tinuta sub control, tulburarea bipolara poate cauza probleme pe mai multe planuri ale vietii, inclusiv la locul de munca ori in relatii, dar si din punct de vedere financiar. Simptomele acestei afectiuni pot fi stresante mai ales atunci cand persoana care sufera nu intelege ce i se intampla.

Daca aveti aceste simptome, este necesar sa consultati un medic. Desi tulburarea bipolara nu poate fi vindecata, simptomele acesteia pot fi tinute sub control prin medicamente, terapie cognitiva, renuntarea la anumite substante nocive (alcool, droguri) ce pot agrava boala. Este important sa discutati cu persoanele apropiate, pentru a gasi sprijin.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.