Revista care te menține sănătos

Neuropsihiatrie

Remedii pentru sindromul picioarelor nelinistite

8 decembrie 2015
Share

Sindromul picioarelor nelinistite reprezinta o tulburare a sistemului nervos ce cauzeaza nevoia de a misca picioarele. Din cauza ca, deseori, interfereaza cu somnul, acesta este considerat o tulburare de somn.

Acest sindrom va face sa adormiti mai greu din cauza simptomelor (durere, senzatie de arsura, zvacnire, smucire). Pentru a va odihni, este recomandat sa mergeti la culcare putin mai tarziu si sa dormiti mai mult in cursul diminetii. Orele de somn de dimineata pot fi cele mai bune pentru odihna in acest caz. Descoperiti in continuare alte obiceiuri care ajuta la ameliorarea simptomelor picioarelor nelinistite.

Mentineti o rutina a somnului

Rutina somnului ajuta pe fiecare dintre noi sa doarma mai bine. In cazul sindromului picioarelor nelinistite, este mai mult decat importanta, deoarece oboseala poate accentua simptomele. Observati de cate ore de somn aveti nevoie pentru a fi odihniti. Cei mai multi adulti au nevoie de 8-9 ore de somn pe noapte.

Renuntati la cofeina

Cafeaua, ceaiul si ciocolata pot creste nivelul de energie, insa pot accentua simptomele sindromului picioarelor nelinistite, chiar si cateva ore mai tarziu. Daca renuntati la cofeina, veti adormi mai usor si veti avea un somn mai linistit.

Faceti o baie calda

O baie calda inainte de culcare va relaxeaza si, astfel, adormiti mai usor. In acest mod veti putea observa o ameliorare a simptomelor sindromului picioarelor nelinistite.

Racoriti-va sau incalziti-va picioarele

Cald sau rece, in functie de preferinte sau de beneficii, puteti aplica pachete la nivelul picioarelor pentru a ameliora simptomele. Chiar si alternarea celor doua poate aduce beneficii.

Faceti exercitii fizice in mod constant

Exercitiile fizice moderate efectuate in timpul zilei va pot oferi un somn odihnitor. Faceti o plimbare, alergati, ridicati greutati sau faceti orice alt sport care va place. Nu exagerati insa cu efortul. Exercitiile fizice intense sau efectuarea acestora inainte de culcare pot accentua simptomele sindromului picioarelor nelinistite.

Faceti exercitii pentru creier

Activitatile care va distrag mintea pot ameliora simptomele. In locul televizorului, optati pentru dezlegarea integramelor, o carte sau un joc de societate.

Miscati si masati picioarele

Atunci cand aveti dureri, miscarea picioarelor le poate ameliora. Uneori, este suficient doar sa le scuturati sau sa le miscati. Un masaj al picioarelor inainte de culcare va poate ameliora simptomele si va poate face sa adormiti mai usor. Puteti sa-l faceti chiar si singur sau puteti cere ajutorul unui membru al familiei.

Evitati fumatul si alcoolul

Tutunul si alcoolul pot declansa aparitia simptomelor si, de asemenea, pot tulbura somnul. O bautura alcoolica inainte de culcare va poate induce somnolenta, insa va poate face si sa va treziti in timpul noptii sau tulbura somnul.

Luati suplimente cu fierpicioare nelinistite

Persoanele cu sindromul picioarelor nelinistite pot avea un nivel scazut de fier in sange. Organismul are nevoie de fier pentru a produce dopamina, substanta din creier care intervine in controlul miscarilor. Intrebati inainte medicul si faceti analize de sange pentru a identifica nivelul fierului din sange.

Observati medicamentele pe care le luati

Unele medicamente pentru raceala si alergie pot declansa aparitia simptomelor, in special anumite antihistaminice. De asemenea, acest efect il pot avea si unele antidepresive sau unele medicamente pentru greata. Intrebati medicul in legatura cu acestea, eventual si despre alternativele pe care le aveti.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.