Revista care te menține sănătos

Neuropsihiatrie

Depresia majora: cum o recunoasteti?

3 noiembrie 2015
Share

Depresia majora se manifesta prin sentimentul permanent de disperare si neputinta. Aceasta afecteaza viata de zi cu zi, interferand cu abilitatea de a lucra, invata, dormi, manca, precum si cu activitatile recreationale sociale sau individuale.

Depresia majora poate sa apara din generatie in generatie intr-o familie, insa si persoanele fara un istoric medical pot suferi de aceasta boala.

Care sunt semnele si simptomele din depresia majora?

Cu totii avem momente in viata in care ne simtim tristi sau neputinciosi. Insa, depresia majora este marcata de permanenta acestor sentimente de-a lungul zilei, in special dimineata, precum si de pierderea interesului pentru activitatile normale si pentru relatiile cu cei din jur. Aceste simptome sunt prezente zilnic si dureaza cel putin doua saptamani.

Alte simptome ale depresiei majore includ:

* Oboseala sau pierderea energiei aproape zilnic

* Sentimentele de vinovatie si inutilitate aproape zilnic

* Tulburari de concentrare, incapacitatea de a lua decizii

* Insomnie sau hipersomnie (dormitul excesiv) aproape zilnic

* Diminuarea interesului sau a placerii pentru aproape toate activitatile zilnice

* Neliniste

* Ganduri recurente de suicid sau legate de moarte

* Pierderi sau castiguri de greutate semnificative

Sexul feminin este mai predispus la depresie

Schimbarile hormonale din timpul pubertatii, menstruatia, sarcina, avortul si menopauza pot creste riscul de depresie majora. Alti factori ce cresc riscul de aparitie a acestei afectiuni includ stresul de la munca sau de acasa, mentinerea echilibrului intre familie si munca, grija pentru un adult varstnic, cresterea unui copil monoparental. In randul sexului masculin, depresia este mai putin intalnita. Acest lucru se datoreaza in special faptului ca barbatii nu obisnuiesc sa vorbeasca deschis despre sentimentele proprii. Semnele depresiei majore la barbati includ iritabilitate, furie, precum si abuzul de alcool sau droguri.

decupat depresie secundaraCare sunt factorii declansatori ai depresiei majore?

Factorii ce pot duce la instalarea depresiei majore sunt reprezentati de:

* Durerea pierderii unei persoane iubite prin deces, divort sau separare

* Izolare sociala sau sentimentul de a fi exclus

* Schimbari majore ale vietii: mutare, absolvire, schimbarea locului de munca sau pensionarea

* Conflicte personale in relatii, atat cele amoroase, cat si cele de la locul de munca

* Abuzul fizic, sexual sau emotional

Cum poate fi diagnoticata, tratata si prevenita depresia majora?

Medicul de familie sau medicul psihiatru va poate face o evaluare ce consta in intrebari legate de istoricul psihiatric atat personal, cat si familial. De asemenea, puteti completa un test ce poate identifica semne ale depresiei. Nu exista analize medicale ce pot diagnostica depresia majora, insa medicul va poate recomanda efectuarea unor analize ce pot depista alte afectiuni ale caror semne si simptome pot duce la instalarea depresiei. De exemplu, hipotiroidismul, unele medicamente si accidentul vascular cerebral pot cauza aparitia unor semne si simptome ale depresiei majore.

Tratamentul depresiei majore depinde de severitate si simptome, insa cele mai folosite medicamente sunt antidepresivele. De asemenea, tratamentul acesteia mai poate include psihoterapia, in care va puteti destainui statusul emotional.

Odata ce ati avut deja un episod de depresie majora, sunteti la risc de a mai face alt episod. Cea mai buna cale de a preveni reinstalarea depresiei este sa identificati factorii declansatori din jur si sa continuati sa luati tratamentul prescris. In plus, este recomandat sa discutati cu medicul chiar de la aparitia primelor simptome. Depresia majora este severa, insa poate fi tratata.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.