Revista care te menține sănătos

Neuropsihiatrie

Tot ce trebuie să știți despre scleroza multiplă

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
31 octombrie 2023
Share
Tot ce trebuie să știți despre scleroza multiplă

Scleroza multiplă este o boală cronică ce afectează nervii din măduva spinării și din creier, precum și nervii optici. Scleroza multiplă înseamnă cicatrici, iar persoanele cu această afecțiune prezintă zone multiple cu cicatrici, ca rezultat al distrugerii nervilor. În funcție de localizarea nervilor afectați, simptomele pot include incapacitatea de a controla mușchii, afectări ale echilibrului, văzului și vorbirii.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Tonico Forte; care susține activitatea sistemului nervos și buna funcționare a organismului. Conţine 4 aminoacizi (arginina, fosfoserina, glutamina, asparagina) şi vitamina B12.

Scleroza multiplă – iată care sunt cele mai frecvente simptome:

1. Slăbiciune sau amorțeală

Afectarea nervoasă poate cauza:

  • Slăbiciune musculară la nivelul brațului sau al piciorului;
  • Amorțeală;
  • Pierderea echilibrului;
  • Spasme musculare.

Aceste simptome pot duce la dificultăți de mers.

2. Probleme de vedere

Mai mult de jumătate dintre persoanele cu scleroză multiplă au o problemă de vedere, denumită nevrită optică. Această inflamație a nervului optic poate cauza încețoșarea vederii, imposibilitatea de a distinge culorile, dureri oculare sau orbire, de obicei la un singur ochi. Această problema este de obicei temporară și se ameliorează în câteva săptămâni. În multe cazuri, problemele de vedere sunt primul semn de scleroză multiplă.

3. Probleme de vorbire

Deși apar mai rar comparativ cu problemele de vedere, unele persoane întâmpină și tulburări de vorbire. Acestea apar atunci când scleroza multiplă afectează nervii care transmit semnalele de vorbire din creier. Unele persoane au, de asemenea, și probleme la înghițire.

4. Alte simptome

Scleroza multiplă poate influența starea mentală. Unele persoane cu scleroza multiplă observă că necesită mai mult pentru a rezolva anumite probleme, iar altele pot avea tulburări de memorie sau de concentrare ușoare. Cele mai multe persoane cu scleroză multiplă experimentează și probleme în controlul vezicii urinare, deoarece semnalele dintre creier și vezică sunt întrerupte. În final, și oboseala este un simptom frecvent. Vă puteți simți obosit chiar și după o noapte bună de somn.

scleroza multiplă, nervi

Scleroza multiplă – care sunt cauzele?

În cazul persoanelor cu scleroză multiplă, sistemul imunitar atacă țesuturile din jurul fibrelor nervoase din creier, măduva osoasă și nervii optici. Acest înveliș este alcătuit dintr-o substanță grasă, denumită mielină. Aceasta protejează nervii și îi ajută să transmită semnalele electrice ce controlează mișcările, vorbirea și alte funcții. Atunci când mielina este distrusă, se formează cicatricile, iar mesajele nervoase nu sunt transmise corespunzător.

Cauzele sclerozei multiple rămân un mister, însă apare mai frecvent în zonele cu mai puțin soare și cercetătorii cred că vitamina D („vitamina soarelui”) poate fi implicată. S-a descoperit o legătură între deficitul de vitamina D și afecțiunile autoimune, însă acest lucru este încă în studiu. Genetica are un rol important, de asemenea.

Scleroza multiplă este de două ori mai frecventă la femei decât la bărbați, iar șansele de apariție sunt cele mai mari între 20 și 50 de ani.

Cum este diagnosticată scleroza multiplă?

Pentru diagnostic și pentru a găsi cauzele și simptomele sclerozei multiple sunt necesare un istoric medical și un examen neurologic. Mai mult de 90% dintre persoanele cu scleroză multiplă au cicatrici ale țesuturilor ce apar la o examinare RMN. De asemenea, se folosesc și teste pentru a observa activitatea electrică a nervilor. Testele de laborator pot evidenția alte afecțiuni autoimune sau infecțioase, precum HIV sau boala Lyme. Cercetătorii sugerează că această boală este mai activă în lunile de vară. Căldura și umiditatea pot agrava temporar simptomele. Totodată, și temperaturile foarte reci și schimbările de temperatură pot agrava simptomele.

Dacă scleroza multiplă afectează echilibrul, coordonarea sau musculatura, puteți compensa aceste lucruri. Terapia fizică vă poate ajuta să vă întăriți mușchii și să vă efectuați activitățile mai ușor. Terapia ocupațională vă poate ajuta să vă mențineți coordonarea atunci când vă îmbrăcați sau scrieți. Și dacă întâmpinați probleme de vorbire sau la înghițire, un terapeut de discurs vă poate ajuta.

Exercițiile fizice pot ameliora oboseala și alte simptome ale sclerozei multiple. Însă intensitatea mare a acestora le poate agrava. Cel mai bine este să începeți încet. Încercați să exersați timp de 10 minute o dată, apoi creșteți gradat intensitatea și durata. Înainte de a începe, întrebați medicul despre ce tip de activitate și ce nivel de intensitate ar fi cel mai indicate. Unele dintre posibilități includ aerobicul în apă, înotul, tăi chi și yoga.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.