Revista care te menține sănătos

Neuropsihiatrie

Sfaturi pentru o memorie tanara

9 noiembrie 2011
Share

Alzheimer si dementa sunt doua dintre cele mai necrutatoare boli ale zilelor noastre. Din acest motiv, exista o preocupare intensa din partea lumii medicale in a gasi cele mai bune metode de prevenire a acestor afectiuni. Exercitiile aerobice constituie una dintre aceste metode.

Pe masura ce imbatranim, celulele nervoase, numite neuroni, pierd conexiunile dintre ele, adica sinapsele. Aceste sinapse sunt esentiale pentru procesul de gandire.

Ultimele cercetari in legatura cu procesul de imbatranire a creierului au furnizat dovezi puternice asupra faptului ca exercitiul fizic poate preveni declinul mental asociat cu inaintarea in varsta.

 

Orice forma de miscare este benefica pentru creier

Se pare ca exercitiul poate restaura, intr-o anumita masura, si memoria pierduta. Studiile pe animale au aratat ca, printre alte beneficii, exercitiile aerobice stimuleaza dezvoltarea capilarelor de sange din creier, ceea ce inseamna cresterea irigarii creierului cu mai multi nutrienti si, ceea ce este si mai important, cresterea oxigenarii creierului. Concluzia este ca orice forma de miscare, in special in aer liber, este benefica pentru sanatatea creierului.

 

Antioxidantii mentin sanatatea creierului

Alta cale de a ne mentine creierul sanatos trece prin stomac. Se cunoaste de mult timp rolul antioxidantilor in lupta impotriva cancerului. Alimentele bogate in antioxidanti, care neutralizeaza radicalii liberi periculosi, sunt utile si in mentinerea sanatatii creierului. Fructele si legumele colorate, cerealele integrale, nucile, anumite condimente, sunt bogate in antioxidanti. Hipertensiunea arteriala, diabetul si hipercolesterolemia sunt nocive pentru creier.

 

Antrenati-va creierul prin diverse activitati!

In mod natural, creierul uman incepe sa imbatraneasca in jurul varstei de 30 de ani. Pana nu demult, s-a crezut ca acest proces nu poate fi prevenit, insa studiile mai noi au aratat ca, indiferent de varsta, creierul poate fi antrenat pentru a fi mai rapid si, in consecinta, mai tanar. Acest lucru se poate realiza prin exercitii de vorbire, implicarea in activitati noi ca ping-pong, bridge, sah, rezolvarea de puzzle-uri, invatarea unei limbi straine, lectii de muzica etc. Antrenamentul mental poate imbunatati memoria si functiile creierului.

 

Evitati stresul si relaxati-va!

Pastrarea calmului si relaxarea sunt la fel de importante ca si stimularea creierului prin exercitii noi. Nervozitatea, stresul sunt foarte daunatoare pentru celulele nervoase. Stresul poate perturba procesele cognitive, cum sunt invatarea si memoria, si poate scadea calitatea vietii. O parte a creierului numita hipocampus, care este locul principal de formare a memoriei, poate fi afectata de stresul cronic. Exercitiile fizice sunt factori destresori importanti, ca si alte activitati ca yoga si tehnicile de relaxare. Este recomandata si mentinerea unei atitudini mentale pozitive.

 

Pentru o memorie sanatoasa, dormiti suficient!

Cantitatea si calitatea somnului sunt si ele foarte importante. Un numar suficient de ore de somn pe noapte poate mentine creierul sanatos pana la varste inaintate. Umorul stimuleaza anumite parti ale creierului care utilizeaza mesagerul chimic responsabil de senzatia de „a ne simti bine”, numit dopamina. In zilele noastre, din ce in ce mai multi oameni sunt obsedati de problema varstei. In final, nu trebuie sa uitam ca varstnicii sunt mai intelepti deoarece au inregistrat in creier milioane de mici scenarii sociale si de fapte la care pot apela in orice moment. In plus, varstnicii sintetizeaza si integreaza mult mai bine informatiile.

 

Dr. Camelia Diaconu,

Medic primar medicina interna,

Spitalul Clinic de Urgenta „Floreasca”,

Asist. Univ. UMF „Carol Davila”,

Doctor in medicina

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.