Revista care te menține sănătos

Nefrologie si urologie

Vitamine pentru sanatatea rinichilor

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
25 octombrie 2022
Share
Vitamine pentru sanatatea rinichilor

Vitaminele sunt necesare pentru mentinerea functiei normale a rinichilor. Acestia au proprietatea de a tine sub control nivelul de fluide, de a stabiliza tensiunea arteriala, de a controla producerea de globule rosii, de a tine sub control nivelul calciului si al mineralelor si de a excreta substantele toxice prin urina.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Vitamina D3 2000 UI, de la Naturalis, vitamină esenţială pentru menţinerea sănătăţii oaselor şi dinţilor, dar şi pentru buna funcţionare a sistemului imunitar.

Atunci cand rinichii nu functioneaza normal, cauzeaza acumularea toxinelor, ceea ce are ca rezultat aparitia unor afectiuni renale sau chiar a insuficientei renale. Hipertensiunea arteriala, pietrele la rinichi, inflamarea acestora si infectiile de tract urinar pot altera, de asemenea, functia rinichilor. Exista o multitudine de vitamine ce ajuta la restabilirea sanatatii rinichilor si la imbunatatirea functiei acestora.

Vitamina B12

Denumita si cobalamina, B12 este o vitamina solubila in apa, ce ajuta la producerea de globule rosii ale sangelui, favorizeaza transportul oxigenului si al nutrientilor la nivelul rinichilor, repara leziunile renale cauzate de radicalii liberi, sustine procesul de vindecare si formarea de maduva osoasa.

Adultilor le este recomandata doza zilnica de 2,4 mcg de vitamina B12, pentru a imbunatati functia renala. Alimentele bogate in vitamina B12 sunt ficatul de vita, sardinele, ouale, carnea de rata, cod, curcan si branza maturata.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena, comprimatele masticabile cu aromă de portocală, Naturalis Vitamina C 500 mg. Vitamina C contribuie la funcţionarea normală a sistemului imunitar; protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ; creşterea absorbţiei fierului etc.

Vitamina C

Este o vitamina solubila in apa si un antioxidant puternic, ce intareste sistemul imunitar si protejeaza rinichii. Mai mult, vitamina C poate repara leziunile rinichilor, imbunatateste functia acestora, accelereaza procesul de vindecare si intervine in absorbtia fierului (mineral ce favorizeaza formarea globulelor rosii si transporta oxigenul si nutrientii catre rinichi).

Adultii necesita cel putin 1.000 mg de vitamina C zilnic, pentru a mentine sanatatea rinichilor. Alimentele bogate in vitamina C includ guava, capsunile, rosiile, fructele de padure, ciresele, portocalele si spanacul.

secundara_Inainte de intertitlul cu Vitamina D

Vitamina D

Solubila in grasimi, vitamina D imbunatateste functia rinichilor, ajuta la eliminarea apei si a toxinelor de la acest nivel, repara leziunile si scade progresia insuficientei renale, precum ajuta si la absorbtia calciului in organism. Un nivel mic de calciu poate cauza aparitia pietrelor la rinichi si scadea functia acestora.

Un adult are nevoie de 15 mcg de vitamina D zilnic, pentru a imbunatati functia renala. Alimentele bogate in vitamina D includ cerealele fortificate, ouale, iaurtul, sucul de portocale fortificat, laptele, somonul, tonul la conserva si ficatul de vita.

Insuficienta renala: care sunt simptomele si cum o prevenim

Vitamina E

Este un antioxidant solubil in grasimi, ce imbunatateste sistemul imunitar si protejeaza rinichii de radicalii liberi ce pot interfera cu functia rinichilor. Vitamina E scade inflamatia de la nivelul rinichilor, elimina stresul oxidativ, transporta oxigenul, nutrientii si sangele catre rinichi, repara tesuturile lezate.

Adultii necesita zilnic 15 mg de vitamina E, pentru a mentine functia rinichilor. Alimentele bogate in vitamina E sunt reprezentate de mango, broccoli, uleiul de porumb, untul de arahide, migdalele, rosiile si spanacul.

Este indicat sa obtineti aceste vitamine din alimente cat mai naturale si mai putin procesate. Daca, insa, nu puteti face acest lucru si este necesar sa luati suplimente alimentare, este recomandat sa cereti sfatul medicului inainte de a incepe o cura cu vitamine.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.