Revista care te menține sănătos

Prevenție

Preveniti infectiile urinare! 3 suplimente care ajuta

Dr. Oana Maria Stanciu, medic specialist geriatrie și gerontologie; [email protected]
15 septembrie 2021
Share
Preveniti infectiile urinare! 3 suplimente care ajuta

Infectiile tractului urinar (ITU) sunt, in principal, cauzate de bacterii ce pot afecta rinichii, vezica urinara, uretra sau prostata. Oricine poate face o infectie urinara, dar exista o incidenta crescuta in randul persoanelor de sex feminin. Unele femei sunt predispuse la dezvoltarea ITU recurente (doua sau mai multe episoade simptomatice pe an). Din fericire, exista mai multe suplimente care va pot ajuta sa tineti departe aceste infectii urinare.

Simptomele ITU pot fi absente sau pot include: nevoia imperioasa de a urina, urinari frecvente, durere la urinat, durere la nivelul abdomenului inferior. In cazul varstnicilor, infectiile urinare pot fi asimptomatice. Diagnosticul de ITU se bazeaza pe analizele de laborator: sumar de urina si urocultura. In cazul in care sunteti predispus la infectii ale tractului urinar, administrarea unor suplimente naturale va poate ajuta sa preveniti aparitia sau recurenta acestora.

Suplimente alimentare recomandate in infectii urinare

D-Manoza

Este cunoscuta ca antibiotic natural, folosit in tratamentul infectiilor tractului urinar. Este un polizaharid, forma biologica a manozei, cu o structura asemanatoare glucozei, larg raspandit. Se gaseste in cantitati mari in fructe si legume, cum ar fi portocale, piersici, mere, fructe de padure, porumb s.a. Ca supliment, o regasim sub forma de pulbere sau capsula. D-Manoza este recomandata in special in infectiile cu E. coli, deoarece inhiba procesul de aderare a bacteriei la epiteliul vezicii urinare prin intermediul fimbriilor (structuri de tipul unor apendice filamentoase, ce se extind de la suprafata celulei bacteriene). Contribuie la scaderea recurentelor ITU si la ameliorarea simptomelor, precum: urinatul frecvent, mictiuni dureroase sau durere in zona pelvina. Nu provoaca perturbari ale florei intestinale si, in ciuda faptului ca are o structura similara cu a glucozei, nu creste glicemia si poate fi administrat si persoanelor cu diabet zaharat.

Preveniti infectiile urinare! 3 suplimente care ajuta

Extractul de merisor

Merisorul este folosit inca din vechime pentru a trata o varietate de afectiuni. Culoarea rosie este data de pigmentii (antocianine) pe care ii contine. Fructele de merisor au un continut bogat de: antioxidanti, acizi (citric, lactic), vitaminele A, B2, C, E, proteine si saruri minerale. Datorita numeroaselor proprietati antimicrobiene, antiinflamatoare si diuretice, merisorul este considerat un antibiotic natural. Este indicat in afectiuni precum litiaza renala, boli renale, boli ginecologice (cistita), nefrita etc. Consumul de suc de merisor reduce aspectul tulbure al urinei si scade bacteriuria (bacterii in urina). Acesta inhiba multiplicarea bacteriei E. coli, principala cauza de aparitie a infectiilor urinare. Pentru femeile care sufera de ITU recurente, este recomandat consumul unui pahar de suc de merisor in fiecare zi. De asemenea, suplimentele cu extract de merisor pot fi incluse in tratamentul ITU.

Merisoarele, afinele si strugurii-ursului va scapa de infectiile urinare!

Probioticele

Supranumite „bacterii bune”, probioticele traiesc in flora intestinala si au rolul de a tine sub control „bacteriile rele”, asa cum sunt cele care produc infectiile tractului urinar. Utilizarea lor s-a dovedit benefica pentru a restabili flora intestinala dupa tratamentul cu antibiotice al infectiei urinare. Dar, potrivit cercetatorilor americani, exista date care arata ca probioticele (Lactobacillus rhamnosus si Lactobacillus fermentum) joaca un rol important si in prevenirea ITU. Mai precis, cele doua tipuri de probiotice impiedica aderarea bacteriilor la peretii vezicii urinare. Daca doriti sa faceti o cura cu probiotice, trebuie sa stiti ca se recomanda administrarea lor pentru mai multe luni. De asemenea, acestea pot fi gasite si in alimente precum iaurtul, chefirul sau muraturile.

Atentie! Exista cazuri in care doar tratamentul cu suplimente naturale nu este suficient, deoarece acestea au rolul de a ameliora simptomele provocate de ITU. Consultati medicul in cazul in care aveti ITU recurente.

Rezerva online si ridica din cea mai apropiata farmacie Catena suplimentul alimentar UroSuport FORTE.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.