Revista care te menține sănătos

Nefrologie si urologie

Ptoza renala – aparitie, simptome si tratament

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
17 ianuarie 2022
Share
Ptoza renala – aparitie, simptome si tratament

Ptoza renala reprezinta caderea rinichiului, cu cativa centimetri, din spatiul in care sta in mod normal (loja renala). Aceasta afectiune poate sa apara la ambii rinichi sau doar la unul, are numeroase cauze, iar complicatiile ce pot sa apara in timp sunt destul de severe.

Ptoza renala – simptome

In faza incipienta, ptoza renala poate trece neobservata, fara a prezenta simptome specifice. De cele mai multe ori, simptomele se manifesta odata cu aparitia complicatiilor, in special hipertensiunea arteriala ce nu cedeaza la un tratament clasic.

Iata care sunt simptomele in ptoza renala:

Durerea. Acest tip de durere este asemanator cu cel aparut in colica renala, localizata in partea lombara dreapta sau stanga, cu posibila iradiere la nivelul abdomenului. Ecografia abdominala face diagnosticul diferentiat intre ptoza si colica renala.

Simptome digestive. Printre simptomele digestive se numara greata si varsaturile ce pot sa apara in ptoza renala. Insa, aceste simptome sunt nespecifice si pot fi asociate cu alimentatia sau cu alte situatii.

Durerea la efort. Durerea ce apare doar la efort fizic sau la ridicarea unor obiecte grele, dar care poate ceda in repaus sau atunci cand stati intins in pat.

Hipertensiunea arteriala. Aceasta reprezinta o complicatie, dar totodata un simptom al ptozei renale. Una dintre functiile rinichiului este reprezentata de reglarea si metinerea tensiunii artriale in limite normale. Ptoza renala duce la alterarea acestei functii si, in consecinta, la aparitia hipertensiunii arteriale, motiv pentru care o persoana se poate prezenta la medic pentru investigatii.

Prezenta sangelui in urina (hematuria). Acest lucru se poate identifica prin intermediul sumarului de urina. Desi hematuria apare si in cazul unei infectii urinare, aceasta se deosebeste prin absenta celulelor ce indica o infectie (leucocitele) si a simptomelor acesteia.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Urosuport Forte Naturalis, un supliment alimentar recomandat pentru susţinerea sănătaţii tractului urinar. 

Ptoza renala - aparitie, simptome si tratament

Probleme cu rinichii? Principalii factori de risc

Ptoza renala – tratament

In urma unui examen clinic si a unor investigatii imagistice (ecografie abdominala) se poate pune un diagnostic de ptoza renala.

Tratamentul de baza al ptozei renale este constituit din interventia chirurgicala, in acest caz purtand numele de nefropexie (readucerea rinichiului in pozitie anatomica). Acest tip de interventie chirurgicala nu presupune aparitia unor complicatii severe si poate fi efectuata prin metoda clasica (deschisa) sau laparoscopic. Incizia acesteia este de dimensiuni relativ mici si poate fi fie intr-o singura parte, fie bilateral, in functie de localizarea ptozei renale (la nivelul ambilor rinichi sau al unuia dintre acestia).

Tratamentele ptozei renale includ atat interventia chirurgicala, cat si tratamentul simptomatic, precum ameliorarea durerii prin medicatie specifica (antialgice) sau tratarea hipertensiunii arteriale (antihipertensive).

In cazul in care prezentati unul dintre simptomele enumerate mai sus, este recomandat sa nu amanati vizita la medic. Acesta va va pune intrebari legate de momentul aparitiei simptomelor, durata si intensitatea acestora. In urma unor investigatii imagistice, diagnosticul de ptoza renala se poate pune cu usurinta. Tratamentul nu trebuie amanat, din cauza posibilelor complicatii ce pot sa apara.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.