Revista care te menține sănătos

Nefrologie si urologie

7 simptome care sugereaza prezenta unei afectiuni renale

Dr. Oana Maria Stanciu, medic specialist geriatrie și gerontologie; [email protected]
31 octombrie 2016
Share

Rinichii sunt organe pereche ale aparatului excretor, situate retroperitoneal, de o parte si de alta a coloanei vertebrale T12– L3. Principalele functii ale rinichilor sunt: functia excretorie, functia de reglare si functia exocrina. Atunci cand exista o afectiune renala, toxinele si fluidele se pot acumula in corp, determinand aparitia unor simptome.

Stilul de viata dezorganizat, pe care multi dintre noi il au, poate duce la aparitia hipertensiunii arteriale, a diabetului zaharat sau a osteoporozei. In ultima perioada, afectiunile renale au o incidenta tot mai mare in randul populatiei. Semnalele pe care le transmit organele afectate pot fi trecute cu vederea si, astfel, afectiunea ramane nedescoperita mult timp. Cauzele aparitiei bolii renale pot include afectiuni rare – bolile genetice sau administrarea unor medicamente nefrotoxice. Persoanele diagnosticate cu diabet zaharat, hipertensiune arteriala sau istoric in familie de boli renale prezinta un risc crescut de a dezvolta o afectiune renala. Alte boli renale frecvent intalnite sunt: infectiile, litiaza renala, chisturi renale, tumorile.

Mirosul

In mod normal, urina poate avea un usor miros, din cauza acizilor volatili. In unele cazuri, aparitia unui miros neplacut de amoniac provine de la o infectie urinara. De asemenea, in diabetul zaharat, ca urmare a prezentei corpilor cetonici, urina are un miros de mere putrede.

 

De ce reapar infectiile urinare?

Modificarea culorii urinei

Urina normala este clara si de culoare galben deschis. Modificarea culorii in maro poate indica prezenta bilirubinei in urina, prin prezenta unor afectiuni hepato-biliare. Urina verde poate aparea in urma folosirii unor medicamente (de exemplu, albastru de metilen) sau in cazul infectiei cu Pseudomonas.

Tulburarile de mictiune

Acestea presupun:

  • Cresterea frecventei urinarilor
  • Senzatia de usturime la urinare
  • Durerea in timpul urinarii
  • Retentia si incontinenta urinara
  • Nevoia imperioasa de a urina

Edemul renal

In cazul unei functii alterate a rinichilor, excesul de lichide din organism nu mai poate fi eliminat cu usurinta, determinand aparitia edemului renal. Edemul poate fi localizat la nivelul pleoapelor, al fetei, al membrelor inferioare si este mai accentuat dimineata.

Hematuria

Reprezinta eliminarea urinei ce contine sange provenit din tractul urinar, situat deasupra uretrei anterioare. Trebuie diferentiata hematuria de modificarea culorii urinare, din cauza eliminarii unor substante care influenteaza culoarea urinei.

Scurtarea respiratiei

Afectiunile renale pot determina aparitia respiratiei sacadate, ca urmare a acumularii de lichid la nivelul plamanilor. Anemia, o afectiune secundara bolii renale, apare din cauza deficitului de eritropoietina – hormon secretat in principal de rinichi, ce poate cauza tulburari respiratorii.

Durereala intertitlul Durerea result

Afectiunile urinare sunt adesea insotite de durere in zona lombara. Apare frecvent in litiaza renala, pielonefrita acuta etc.

Modificarile tegumentului

Pacientii care sufera de boli renale, cum ar fi insuficienta renala, prezinta o coloratie brun inchis a tegumentului, cu aspect patat. Utilizarea de creme si lotiuni de corp este ineficienta in cazul acestor modificari ale pielii de cauza renala.

 

Dr. Oana M. Stanciu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.