Revista care te menține sănătos

Nefrologie si urologie

3 semne ca vezica urinara nu functioneaza normal

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
7 noiembrie 2022
Share
3 semne ca vezica urinara nu functioneaza normal

Modul in care vezica urinara functioneaza in fiecare zi ne poate spune o multime de lucruri in legatura cu sanatatea noastra generala. Frecventa urinara atat in timpul zilei, cat si in timpul noptii, culoarea urinei si puterea noastra de a ne „tine” ne dau indicii despre anumite afectiuni ce nu implica sistemul urinar.

80% dintre cauzele problemelor vezicii urinare au legatura cu afectiuni din afara acesteia, precum cele ale sistemelor cardiovascular si nervos. Este recomandat sa acordam atentie oricarei anormalii aparute. De exemplu, daca va doare atunci cand urinati, daca urina este decolorata sau este cu sange, urinati frecvent sau, din contra, nu urinati deloc, atunci inseamna ca sistemul urinar nu functioneaza normal si trebuie sa consultati un medic. Iata care sunt cele trei semne care ne indica functionarea anormala a vezicii urinare.

Cresterea frecventei urinare

Frecventa cu care urinati arata cat de hidratat este organismul. In mod normal, o persoana urineaza de 8 ori in 24 de ore. Daca acest numar este depasit, ar putea insemna doar ca beti foarte multa apa sau cafea, lichide diuretice, si, astfel, eliminati apa din corp. Acesta nu este un lucru ingrijorator. Insa urinarea frecventa poate fi semnul unor afectiuni mai grave, precum infectia urinara, afectiuni ale prostatei, boli cardiace, umflarea picioarelor sau cistita interstitiala (ori sindromul vezicii dureroase), ce reprezinta o afectiune inflamatorie cronica a vezicii urinare. De asemenea, urinarea frecventa poate fi si un simptom al vezicii hiperactive, afectiune des intalnita si usor de tratat, dar care poate fi cauzata de multe probleme, precum leziuni ale nervilor, medicamente, infectii, obezitate si un nivel scazut al estrogenului.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Urosuport Forte Naturalis, un supliment alimentar recomandat pentru susţinerea sănătaţii tractului urinar. 

La sexul feminin, nevoia de a urina frecvent poate fi un semn de prolaps al organelor. Acest lucru se intampla atunci cand vezica urinara prolabeaza in vagin, din cauza slabirii muschilor pelvini, in special dupa nastere.

secundara_vezica_inainte de Nuantele de roz, rosu sau maro in urina

Nuantele de roz, rosu sau maro in urina

Daca urina devine roz sau rosie (fara sa consumati multa sfecla, afine sau rubarba), acest lucru poate indica prezenta sangelui. Este un simptom serios, ce nu trebuie ignorat. Discutati cu medicul despre aceasta problema cat mai curand. Sangele in urina nu este niciodata normal si sunt necesare imediat investigatii suplimentare. Urina cu sange poate insemna cancer. Culorile mai inchise, precum galben-maro sau maro, indica, de obicei, deshidratarea. Este recomandat sa beti mai multe lichide (apa, ceai) si sa reduceti cofeina. Discutati cu medicul daca urina ramane inchisa la culoare. 

Incontinenta urinara

Incontinenta se refera la pierderea involuntara de urina. Exista doua tipuri principale de incontinenta urinara: de stres si incontinenta imperioasa. Atunci cand o femeie pierde urina cand tuseste, rade, stranuta sau face exercitii fizice intense, se numeste incontinenta urinara de stres si este in legatura stransa cu slabirea uretrei. Incontinenta de stres este corelata, de asemenea, cu obezitatea, adaugand presiune pe muschii pelvini (ce ofera suport sistemului urinar). Incontinenta de stres poate fi tratata prin pierderea kilogramelor in exces, exercitii pentru musculatura pelvina sau prin interventie chirurgicala.

Femeile care simt nevoia imperioasa de a urina si pierd urina inainte sa ajunga la toaleta pot avea incontinenta imperioasa. Aceasta este o afectiune care are legatura cu vezica hiperactiva in care muschii vezicii urinare se contracta prematur. Poate fi tratata cu ajutorul exercitiilor de antrenare a vezicii urinare (se stabilesc ore exacte la care mergeti la toaleta, ce trebuie respectate zilnic), medicamente, injectii cu botox, care paralizeaza o parte dintre muschii vezicii urinare, sau printr-un dispozitiv ce afecteaza nervii ce controleaza vezica urinara.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.