Revista care te menține sănătos

Nefrologie si urologie

Ce semnifica schimbarile de culoare si miros ale urinei

30 ianuarie 2014
Share

Schimbarile urinei (culoarea, mirosul si consistenta) ne pot oferi indicii importante despre statusul corpului nostru. Urina poate dezvalui ce ati mancat, cat de mult ati baut si ce boli ati putea avea.

Analiza urinei reprezinta, de mult timp, una dintre ferestrele corpului uman, deoarece multe dintre substantele care circula in organism, incluzand bacterii, excesul de proteine si zahar, pot fi identificate cu ajutorul acesteia. Urina reprezinta o parte importanta a corpului. Rolul sau este de a inlatura apa in exces si resturile solubile in apa pe care rinichii le filtreaza din corp. Ea este responsabila, practic, de inlaturarea toxinelor care, fara ea, ar fi extrem de daunatoare pentru organism.

Atunci cand observati ca urina si-a schimbat culoarea sau ca are un miros ciudat, poate sa fie din cauza alimentelor pe care le-ati consumat in acea zi (care ar fi putut include sfecla sau sparanghel). Insa ar putea fi, de asemenea, un semn al unei conditii mai serioase, precum o infectie sau cancer. Inainte de a trage apa, exista cateva schimbari ce trebuie urmarite. Iata care sunt acestea si ce ar putea sa semnifice:

 

·         Schimbarile de culoare

Urina are culoarea galbena, datorita unui pigment numit urocrom. Aceasta culoare variaza in mod normal de la galben pal la chihlimbar inchis, depinzand de concentratia acesteia. O culoare inchisa semnifica faptul ca nu beti suficiente lichide. Daca, insa, urina este pala, inseamna ca ori beti foarte multe lichide, ori ca luati diuretice – un medicament care forteaza corpul sa elimine excesul de apa.

Urina se poate transforma intr-un curcubeu de culori, iar o culoare anormala nu este neaparat un semnal de alarma. Unele medicamente ii pot oferi o culoare verde sau albastru fluorescent, morcovii o pot transforma in portocaliu, vitaminele in galben intens, iar o boala ereditara, numita porfirie, ii poate da o nuanta de vin rosu.

Daca observati culoarea rosie in urina, atunci este un semn ca exista sange in ea. Chiar si o cantitate mica de sange poate fi un semn al unei afectiuni severe, precum o infectie sau cancer. Daca observati acest lucru, faceti o vizita imediat la medicul de familie sau la urolog. Daca observati sange, iar urina este tulbure, exista multe sanse sa fie vorba de o infectie.

 

·         Schimbarile de miros

In mod normal, urina nu are un miros foarte puternic. Daca simtiti un miros ciudat si intens, atunci poate fi vorba de o infectie sau de pietre la rinichi, ce pot crea un miros asemanator celui de amoniac. Persoanele cu diabet pot observa ca urina lor are un miros dulce, din cauza excesului de zahar.

Unele alimente pot schimba, de asemenea, mirosul urinei. Cel mai invinuit este sparanghelul. Acesta contine o componenta sulfuroasa, numita metil mercaptan, asemanator usturoiului.

Cat de des folositi toaleta poate fi un indicator al sanatatii dumneavoastra, dar si culoarea si/sau mirosul urinei. Cele mai multe persoane fac pauze pentru toaleta de 6-8 ori pe zi, insa acest numar poate fi mai mare sau mai mic, depinzand de cantitatea de lichide pe care o consumati. Daca, insa, aveti senzatia urgenta de a urina, fara sa fi consumat multe lichide, atunci pot exista alte cauze, precum sindromul de vezica hiperactiva, infectii urinare, cistita interstitiala, boli neurologice (boala Parkinson si accidentul vascular cerebral), cresterea in dimensiuni a prostatei si diabetul.

Problema opusa – ca nu mergeti la toaleta destul – poate aparea atunci cand exista un blocaj sau o infectie. Unele persoane care nu au timp sa mearga la toaleta in mod regulat in timpul zilei au tendinta de a se tine, ceea ce duce in timp la o distensie cronica a vezicii urinare.

 

Cum ne dezvoltam obiceiuri sanatoase pentru vezica urinara?

Pentru a evita vizitele prea dese la baie, trebuie sa va hidratati, dar nu in exces. Beti apa de fiecare data cand va este sete, dar nu depasiti recomandarea de opt pahare pe zi. In cazul in care aveti pietre la rinichi, vi se va recomanda sa depasiti aceasta doza.

Daca va treziti noaptea pentru a folosi toaleta, incercati sa nu beti apa cu trei sau patru ore inainte de culcare. Limitati consumul de cofeina, ce poate irita peretii vezicii urinare. De asemenea, controlati consumul de alcool, ce poate avea efecte similare.

Nu in ultimul rand, nu va tineti atunci cand apare nevoia de a urina. Cum aveti aceasta senzatie, renuntati la orice ati face si mergeti la toaleta.

 

Dr. Roxana Mateescu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.