Revista care te menține sănătos

Raceală și gripă

Mituri despre sanatate: 7 lucruri care, de fapt, nu ne imbolnavesc

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă; [email protected]
29 noiembrie 2021
Share
  • Traim intr-o era in care informatia circula mai repede decat viteza luminii, motiv pentru care toti ne dam cu parerea si toti avem „dreptate”. Din pacate, lucrurile sunt departe de adevar, iar informatia de calitate este acoperita de un munte de mituri care se propaga precum viroza.

    Desi nimic nu e mai dificil decat demontarea ideilor fixe, ne-am propus totusi sa incercam sa facem lumina in privinta folclorului medical. Experienta ne-a aratat ca ideile simple si nefondate incoltesc cel mai repede in mintea cetatenilor, insa asta nu trebuie sa ne impiedice sa cautam argumente solide pentru a combate miturile legate de sanatate si de contractarea bolilor.
    Mituri despre sanatate: 7 lucruri care, de fapt, nu ne imbolnavesc
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >


  • Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Multivitamine şi Minerale Naturalis, un mix de 17 vitamine şi minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.
    termometru

    Statul in frig provoaca raceala


    Raceala este cauzata, de cele mai multe ori, de o infectie virala. In ciuda acestui fapt demonstrat de zeci de ani, lumea tot mai crede ca statul in frig sau cu geamul deschis (in curent) duce la o raceala de zile mari. Una dintre explicatii este probabil faptul ca majoritatea imbolnavirilor au loc in lunile friguroase. De ce? Pentru ca proximitatea duce la raspandirea agentului infectios.

    Cand este frig, se petrece mai mult timp inauntru, in colectivitate, in spatii inchise, in acest fel transmitandu-se cu usurinta virusurile. Acelasi lucru se poate spune si despre iesitul afara cu parul umed. Nu din aceasta cauza apar simptomele neplacute ale racelii, ci din cauza infectiei virale. Ca sa nu mai vorbim despre sfatul de a pune trei paltoane pe timp de iarna pentru o protectie 100%. Cu tot cu cele trei paltoane se poate contracta o raceala in cel mai usor mod, stand de vorba cu un cunoscut care stranuta si imprastie in jur microbul cu pricina.

    Daca nu aveti febra, nu sunteti contagios


    Daca este vorba despre o banala raceala, febra nu este obligatorie in tabloul clinic, insa, in primele trei zile, persoanele bolnave sunt extrem de contagioase. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca raceala este provocata, de regula, de o infectie virala. Iar infectiile virale nu sunt frecvent asociate cu sindrom febril. Peste infectiile virale se pot suprapune si infectii bacteriene, iar febra in acest context este mai frecvent intalnita.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • injectie

    Vaccinul antigripal poate favoriza aparitia gripei


    Virusul care produce gripa este unul viu, pe cand vaccinul antigripal contine un virus inactiv. Este adevarat insa ca dupa vaccinare pot sa apara o serie de simptome usoare si autolimitante, cum ar fi subfebrilitate, dureri de cap, iritatie la locul de injectare, dar ca urmare a activarii procesului autoimun, nu a aparitiei bolii in sine. De asemenea, vaccinul antigripal necesita aproximativ doua saptamani pentru a avea efect garantat. Daca apare o raceala in acest interval, explicatia este ca vaccinul nu este inca activ.

    Vaccinarea antigripala nu este necesara anual


    Vaccinul antigripal este util, deoarece protejeaza impotriva infectiilor cu virusuri gripale circulante intr-un sezon. Trebuie mentionat ca virusurile sunt capabile de mutatii de la an la an, iar tehnicile de obtinere a vaccinului anual iau in calcul acest aspect extrem de important. Exista multe femei insarcinate care nu se vaccineaza, crezand ca acest lucru este daunator pentru fat. Vaccinarea poate fi practicata in orice trimestru de sarcina.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • raceala

    Raceala si nasul infundat se trateaza cu antibiotice


    Dupa cum specificam mai sus, raceala este cauzata de o infectie virala. Antibioticele sunt o clasa de medicamente cu efect asupra infectiilor bacteriene. De aici ia nastere dilema secolului si una dintre cele mai gogonate greseli medicale, aceea de a recomanda antibiotic pentru nas infundat, durere de cap si febra 37 ˚C. In mod evident, simptomele nu se vor ameliora, iar organismul va avea de suferit de pe urma unui tratament inutil. Cu fiecare cura de antibiotic, organismul dezvolta rezistenta la microbi, astfel incat, in momentul unei reale infectii bacteriene, aceasta este posibil sa fie rezistenta la o multitudine de antibiotice existente pe piata. De asemenea, antibioticele ataca flora intestinala, motiv pentru care dupa tratament pot aparea tulburari digestive.

    Raceala este ceva banal


    Este adevarat ca, deseori, raceala este o infectie virala banala care trece in sapte zile fara sa cauzeze complicatii. Realitatea ne arata insa ca exista persoane pentru care o simpla raceala poate fi fatala. Astfel, copiii sub doi ani, varstnicii cu comorbiditati, astmaticii, persoanele cu insuficienta hepatica sau renala, femeile insarcinate, diabeticii si cei cu obezitate morbida pot prezenta dupa o raceala complicatii extrem de serioase care sa puna viata in pericol.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • vitamina

    Vitaminele sunt singurul tratament in timpul racelii


    Mecanismul organismului de aparare impotriva diverselor infectii este unul extrem de complex. In momentul de fata, este cunoscuta existenta unei peptide antimicrobiene in organism (catelicidina). Aceasta este capabila sa se insereze la nivelul membranei bacteriilor ce intra in organism, ducand astfel la distrugerea lor. Totodata, studii de ultima ora afirma ca aceasta peptida poate distruge si unele virusuri. Vitamina D este implicata in mod direct in stimularea productiei catelicidinei, fiind astfel un important ajutor in prevenirea aparitiei bolilor de sezon. In concluzie, suplimentele de vitamina D va pot ajuta sa scapati mai repede de tuse, febra, rinoree sau pot ajuta la aparitia unor forme de boala mult mai usoare.

    Pentru a preveni raceala, este important sa evitati, pe cat posibil, locurile aglomerate si contactul cu persoanele bolnave. Nu uitati sa respectati programul de odihna si sa faceti cel putin cateva minute de miscare in aer liber, zilnic.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.