Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Mirosul vaginal neplacut: care sunt cauzele?

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
18 iunie 2020
Share
Mirosul vaginal neplacut: care sunt cauzele?

Vaginul este un intreg ecosistem echilibrat cu atentie in mod natural prin secretia vaginala si bacteriile “bune” care ajuta la mentinerea unui pH optim de 4.5. Aceasta combinatie de secretie cu bacterii poate duce uneori la aparitia unor mirosuri.

Cele mai multe dintre aceste mirosuri sunt normale, insa exista si situatii in care mirosul puternic si neplacut poate reprezenta o afectiune medicala.

Mirosul vaginal neplacut, cauze frecvente

Iata care sunt principalii vinovati pentru mirosul vaginal neplacut:

Vaginoza bacteriana

In mod normal, vaginul contine bacterii sanatoase, insa, daca exista un lucru care dezechilibreaza acest ecosistem, poate sa apara vaginoza bacteriana. Aceasta este cea mai frecventa cauza de crestere in exces a bacteriei Gardnerella vaginalis. Simptomele vaginozei bacteriene includ secretie vaginala de culoare gri si miros neplacut, puternic mirositor (miros de peste). Acest miros se accentueaza dupa contactul sexual. Vaginoza bacteriana este stanjenitoare si suparatoare si poate creste riscul aparitiei altor infectii, insa se poate trata cu succes cu antibiotice.

Dieta

Exista mai multe alimente care pot modifica mirosul vaginului. Acestea includ usturoiul, ceapa si unele condimente (curry). Pentru a evita mirosul neplacut, incercati sa evitati sau sa reduceti consumul acestor alimente.

Anumite medicamente si suplimente

Unele medicamente, precum antibioticele, pot influenta negativ echilibrul bacterian al vaginului, ceea ce duce la schimbarea mirosului si a secretiei vaginale normale. De asemenea, antihistaminicele (folosite in alergii) pot duce la uscaciunea vaginala si la scaderea secretiei vaginale, ce dezechilibreaza flora vaginala normala. In plus, anumite terapii cu ierburi si uleiuri esentiale pot schimba mirosul natural al vaginului.

mirosul vaginal neplacut

Transpiratia

Zona genitala este predispusa la transpiratia excesiva, asemenea zonei subratului. Transpiratia, impreuna cu secretia vaginala, duce la aparitia sau accentuarea mirosului neplacut al vaginului. Pentru a evita sau ameliora mirosul neplacut, pastrati igiena intima si schimbati-va hainele si lenjeria intima imediat dupa ce faceti sport. De asemenea, alegeti lenjeria intima fabricata din materiale cat mai naturale si evitati-le pe cele sintetice.

Schimbarile hormonale

Cantitatea secretiei vaginale depinde de perioada in care va aflati, in functie de ciclurile menstruale. Terapiile hormonale, pilulele contraceptive si cremele vaginale pot afecta pH-ul vaginului si mirosul acestuia. De asemenea, menopauza duce la schimbari majore. Pe masura ce nivelul estrogenului scade, creste riscul de infectii fungice si de aparitie a vaginozei bacteriene.

Fara spalaturi vaginale

Spalaturile vaginale nu sunt indicate pentru a indeparta mirosul neplacut al vaginului, intrucat acestea pot imprastia infectia si favorizeaza continuitatea schimbarilor bacteriene negative. Este contraindicat sa inserati in vagin orice cu intentia de a-l curata: spalaturi vaginale, uleiuri esentiale, sapun sau alte substante. Vaginul are capacitatea de a se curata singur, iar prezenta altor subtante pot accentua dezechilibrul florei vaginale.

Daca aveti doar un miros neplacut al vaginului, fara alte simptome, incercati, in primul rand, sa beti multe lichide si sa evitati alimentele ce schimba mirosul acestuia. Probioticele ajuta la restabilirea florei vaginale. Pentru mentinerea igienei intime, este recomandat sa folositi un sapun bland, eventual special pentru zona genitala. Daca mirosul vaginal este persistent, foarte urat mirositor si este asociat cu alte simptome (schimbari de culoare ale secretiei vaginale, de cantitate sau dureri abdominale), este recomandat sa faceti un consult ginecologic pentru investigatii ulterioare (examen fizic, examen de secretie vaginala, examen Papanicolau).

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.