Revista care te menține sănătos

Știri

Ministerul Sanatatii, sanctionat de CNCD pentru discriminarea persoanelor cu HIV

10 ianuarie 2013
Share

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a luat decizia de a sanctiona cu avertisment Ministerul Sanatatii (MS) din cauza tratamentului diferentiat si discriminatoriu la adresa persoanelor infectate cu HIV, potrivit unui comunicat de presa al UNOPA. Mai exact, sanctiunea a fost data pentru intocmirea necorespunzatoare a adeverintelor pentru institutiile non-medicale necesare pacientilor infectati cu HIV.

Medicii noteaza diagnosticul „infectie cu HIV” pe adeverintele medicale pentru inscrierea la scoala, angajare, inscriere la cursuri de formare profesionala, somaj, scutirea de la orele de educatie fizica si asa mai departe. Aceasta obligatie a medicilor, determinata de rubricile adeverintei, intra in contradictie cu datoria lor de a respecta drepturile pacientului, inclusiv cu cea de a pastra secretul profesional. „Consideram aceasta decizie importanta pentru toti pacientii din Romania, nu numai pentru cei care traiesc cu HIV. Adeverintele medicale destinate angajatorilor si altor institutii non-medicale trebuie sa se refere doar la capacitatea de munca/instruire in colectivitate. De peste 20 de ani spunem ca insanatosirea sistemului sanitar nu tine doar de bani, ci si de aplicarea legii drepturilor pacientului”, a declarat Liana Velica, manager de proiect la ARAS (Asociatia Romana Anti-SIDA).

Raspunsul MS nu a intarziat sa apara. Acesta informeaza intr-un comunicat de presa ca fiecare cadru medical are responsabilitatea de a proteja pancientii si de a pastra confidentialitatea afectiunilor de care sufera acestia. Mai mult, cate o circulara de avertisment pentru medicii prescriptori va fi transmisa in acest sens catre unitatile sanitare.

Cristina Ionescu

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.