Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Mictiune

13 decembrie 2010
Share

Emisie naturala a urinei prin evacuarea din vezica urinara.
Numarul de mictiuni depinde de cantitatea de urina emisa si de capacitatea fiziologica a vezicii subiectului. Acest numar variaza de la 0 la 1 in timpul noptii, de la 4 la 5 in timpul zilei. Durerile la mictiune pot dezvalui o infectie urinara si necesita deci un examen citobacteriologic al urinei.
Mictiunea se realizeaza sub dependenta unui mecanism neurologic care poate fi controlat in mod voluntar.

Tulburari ale mictiunii
– Disuria este o dificultate in a evacua vezica. Ea este consecutiva unui adenom de prostata, unei ingustari a uretrei sau unei contractii insuficiente a muschiului vezical.
– Enurezia este o emisie de urina, involuntara si inconstienta, in general nocturna, la un copil care a depasit varsta deprinderii curateniei (intre 2 si 4 ani). Ea poarte fi cauzata de o imaturitate neurologica a vezicii. Unii specialisti o atribuie unei cauze hormonale sau psihosomatice.
– Imperiozitatea mictionala se traduce printr-o incapacitate de a retine urina. Ea releva o iritatie a vezicii.
– Incontinenta urinara poate fi totala sau partiala (de cele mai multe ori sub forma unei incontinente urinare de efort). Ea este cauzata de o deficienta a sfincterului uretrei.
– Polakiuria se caracterizeaza prin mictiuni frecvente, survenind ziua sau noaptea. Ea traduce o iritatie a vezicii (adenom de prostata, cistita, calcul al vezicii) sau o diminuare a capacitatii sale.

Nota pentru articolul «Mictiune»:4.00/ 5 (2 voturi)
#tags   \