Revista care te menține sănătos

Psihologia familiei

Menopauza si implicatiile psihologice

13 octombrie 2011
Share

Bufeuri, insomnii, schimbari dese de dispozitie, migrene, palpitatii sau oboseala. Va suna cunoscut? Sunt cateva dintre simptomele menopauzei pe care femeile intre 45 si 55 de ani le experimenteaza la un moment dat.

Aceasta perioada marcheaza debutul menopauzei si incetarea procesului de procreere. Etimologic vorbind, conceptul de menopauza provine din limba greaca, fiind compus din cuvintele „pausa” (sfarsit) si „menos” (hemoragie). Menopauza anunta sfarsitul menstruatiei si incetarea treptata a productiei de estrogen la nivelul ovarelor.

In mod normal, menopauza apare dupa 45 de ani, insa, potrivit statisticilor, aproximativ 5% dintre femei se confrunta cu menopauza precoce, instalata intre 30 si 40 de ani. Desi nu este o boala, ci o etapa normala in viata fiecarei femei, menopauza aduce schimbari serioase, atat la nivel somatic, cat si la nivel psihologic.

Instabilitate emotionala, anxietate, nesiguranta, cateva dintre semne

Aflate la menopauza, femeile se pot confrunta cu modificari la nivelul memoriei si atentiei, scaderea capacitatii de decizie, instalarea complexelor de inferioritate, anxietate, depresie, instabilitate emotionala. Merita mentionate si nesiguranta, starile de nervozitate, melancolie, agresivitate, indiferenta sau afectuozitatea exagerata, tendinta de izolare.

Menopauza, sinonima cu pierderea feminitatii

Instalarea sentimentului de imbatranire, scaderea valorii estetice, scaderea libidoului, pierderea definitiva a capacitatii de procreere si a esentei feminitatii pot duce la instalarea unei crize personale a femeii. Drept urmare, pot aparea reactii negative de neacceptare, panica, regrete, revolta.

Personalitatea defineste modul de adaptare la noua situatie

Este important de mentionat ca modul in care intram in aceasta etapa si ne adaptam este influentat si de felul nostru de a fi, de personalitate, de atitudine. Cercetari in domeniu au aratat ca o personalitate caracterizata de trasaturi anxioase se va confrunta cu o dispozitie preponderent negativa, simptome vasomotorii si apetit sexual mult diminuat.

Viata sociala activa poate reduce depresia

Pentru ca, in aceasta perioada, femeile au stima de sine scazuta, este foarte important ca ele sa indeplineasca multiple roluri sociale pentru a putea compensa „pierderile”. O femeie care incepe sa traiasca experienta menopauzei si nu are o viata in afara casei (o meserie care sa o implineasca sau activitati in care sa fie implicata) se va confrunta cu depresie sau stari de anxietate.

Sprijinul familiei este foarte important

Suportul partenerului de viata, al familiei si al prietenilor este extrem de important. Alti factori notabili in traversarea cu usurinta a acestei perioade sunt nivelul educatiei, conceptiile de viata, resursele actuale si bilantul existential. O femeie implinita si multumita de viata sa va trece mult mai usor peste aceasta perioada. Femeile singure, fara copii si nerealizate din punct de vedere profesional se adapteaza mult mai greu.

Menopauza, o etapa absolut normala in viata oricarei femei. Acceptati-o!

Instalarea menopauzei trebuie privita ca o etapa absolut normala, caracteristica unei varste frumoase si mature. In aceasta situatie, simptomele de natura psihologica se vor diminua simtitor. Mai mult, viata echilibrata, din care sa nu lipseasca o dieta bogata in vitamine si minerale, miscarea, odihna si relaxarea sunt importante atat pentru sanatatea fizica, cat si pentru cea psihica. De asemenea, suportul unui specialist va poate fi de ajutor.

Psiholog Loredana Ionascu,

www.psiholog.wordpress.com

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.