Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Meningita

13 decembrie 2010
Share

Inflamatia meningelor si modificarea sau nu a lichidului cefalorahidian care acestea il contin intre ele.
Numeroase afectiuni pot fi insotite de o reactie inflamatorie a meningelui, ca bolile canceroase sau conectivitele (lupus eritematos, sarcoidoza etc.). Totusi, meningitele cele mai frecvente sunt infectioase; clasificate in doua grupe dupa cum lichidul cefalorahidian este purulent sau limpede.

Meningitele purulente – Acestea sunt cauzate de infectia cu o bacterie, meningococ, pneumococ sau Haemophilus influenzae.
– Meningita cu meningococ, denumita inca si meningita cerebrospinala, se declara adesea prin epidemii in colectivitatile de copii sau de adulti tineri. Exista purtatori sanatosi ai germenelui (care gazduiesc germenele in mucoasa faringelui, dar nu fac boala), susceptibili sa imprastie microbii pe cale aeriana
– Meningita cu pneumococ succede adesea unei infectii a cavitatilor interne ale urechii sau a sinusurilor fetei, uneori unei infectii respiratorii; evolutia sa este adesea foarte grava.
– Meningita cu Haemophilus influenzae este cu deosebire severa la copiii sub varste de 3 ani.

Simptome si evolutie – Boala se declara rapid printr-o febra si un sindrom meningean: se asociaza dureri de cap, varsaturi, durere si redoare a coloanei vertebrale si fotofobie (senzatie neplacuta la lumina). Aparitia unei purpure petesiale (hemoragii cutanate punctiforme) este caracteristica meningococului. In absenta tratamentului, infectia risca sa se intinda la creier (meningoencefalita) si sa provoace coma, tulburari de comportament, paralizii, convulsii. Germenele poate chiar sa treaca in sange, antrenand o septicemie, poate sa difuzeze in organele interne. Diseminarea meningococului poate sa se traduca printr-o purpura fulminans sau meningococie fulminanta, septicemie fulgeratoare care evolueaza in cateva ore.

Diagnostic si tratament – O meningita purulenta constituie intotdeauna o urgenta medicala; diagnosticul este stabilit prin punctie lombara. Tratamentul consta in antibioterapie pe cale intravenoasa si dureaza aproximativ zece zile pentru meningitele cu meningococ, cel putin doua saptamani pentru meningitele cu pneumococ sau cu Haemophilus influenzae.

Nota pentru articolul «Meningita»:2.50/ 5 (2 voturi)