Revista care te menține sănătos

Stomatologie

Cat de des trebuie sa ne spalam pe dinti?

Dr. Andreea Morus, medic dentist, Clinica Imperial Dent, www.imperialdent.ro
26 aprilie 2021
Share

spalat-pe-dinti-1

Sunt zile in care ajungeti tarziu acasa, dupa o zi obositoare de munca, si adormiti fara sa va spalati pe dinti. V-ati gandit vreodata ce se intampla in timpul noptii cu dintii si gingiile dumneavoastra?

In lipsa periajului de seara, cel mai grav lucru care s-ar putea intampla este inflamatia gingivala. Primul semn precoce de imbolnavire a gingiilor este reprezentat de sangerare la periaj sau in timpul meselor, atunci cand consumati alimente obisnuite. Periajul dentar este considerat cel mai util si eficient mijloc prin care sunt indepartate resturile alimentare de pe dinti. Astfel, este mentinuta sanatatea gingiilor. El este indicat sa se realizeze de trei ori pe zi, dupa fiecare masa principala. Pentru o igiena cat mai buna, este indicata si folosirea atei dentare, inainte de periaj, si a apei de gura, dupa periaj, fara a clati timp de 30 minute.

Festin pentru bacterii

Daca periajul nu se realizeaza seara, inainte de culcare, alimentele bogate in zaharuri si carbohidrati, consumate pe durata intregii zile, raman pe suprafetele dintilor si intre acestia, reprezentand un adevarat festin pentru bacteriile prezente in cavitatea orala. Daca nu efectuati periajul regulat, simptomele se vor agrava tot mai mult, gingiile se vor inflama, dintii vor fi mobili, se vor pierde si solutiile de tratament pot fi limitate, incluzand proteza dentara sau implantul.

Pentru un periaj eficient, pozitionati manerul periutei astfel incat firele de par sa aiba un unghi de 30-45 de grade atunci cand ating gingia si rotiti incheietura mainii intr-o miscare circulara. Acordati o atentie deosebita spatelui gurii.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Produsele Foramen pentru îngrijire şi igienă orală, recomandate pentru menţinerea unor dinţi puternici şi a unor gingii sănătoase.

spalat-pe-dinti-2

Tartrul si placa microbiana

Un factor ce favorizeaza inflamatia gingiilor este tartrul. El se depune constant, din cauza unor compusi din saliva si trebuie indepartat, prin detartraj, o data la 6 luni. Placa microbiana responsabila de inflamatia gingivala se dezvolta dupa 24 de ore. Daca periajul dintilor este efectuat, acest proces este intrerupt. Placa bacteriana neindepartata la timp, prin mineralizare cu sarurile prezente in saliva, se transforma in tartru sau poate duce la aparitia cariilor dentare.

Ce trebuie sa stiti despre placa bacteriana si tartru

Miros neplacut si carii

Stagnarea resturilor alimentare pe dinti, pe langa mirosurile neplacute generate, favorizeaza si aparitia cariilor. Ele apar, de obicei, daca va spalati o singura data pe zi, in special dimineata. In acest caz, tratamentul este realizat de medicul stomatolog care indeparteaza caria si adauga un material rezistent peste dintele ramas. Chiar si dupa aceasta etapa, igiena orala este foarte importanta si reprezinta un punct forte in succesul oricarui tratament stomatologic. 

Inlocuiti periuta de dinti la maximum 3-4 luni. Periutele uzate nu vor indeparta efectiv placa sau bacteriile. Daca v-ati imbolnavit, schimbati imediat periuta. Bacteriile reziduale si virusurile se pot lipi de ea si va pot reimbolnavi.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.