Revista care te menține sănătos

Stomatologie

Igienizarea dintilor temporari. De cate ori trebuie sa se spele pe dinti un copil?

Elena Coroianu; Consultant Dr. Narcisa Calota, Medic Dentist la Clinica Imperial Dent, www.imperialdent.ro
14 septembrie 2021
Share
Igienizarea dintilor temporari. De cate ori trebuie sa se spele pe dinti un copil?

Spalatul pe dinti la copii poate pune probleme parintilor. Specialistul nostru are cateva sfaturi care vor usura deprinderea acestui obicei sanatos.

Dentitia temporara cuprinde un numar de 20 de dinti, care incep sa erupa in jurul varstei de 6 luni, procesul incheindu-se in jurul varstei de 2 ani si jumatate (30 de luni). Dintii de lapte sunt fundamentali pentru a-i asigura copilului o sanatate orala adecvata, o capacitate de masticatie, implicit, o hranire corecta, o dezvoltare a vorbirii corecta, o dezvoltare normala a inaltimii si greutatii copilului.

Factorul dominant pentru ingrijirea si tratarea dintilor temporari este existenta stransei relatii dintre cariile dentare ale dintilor temporari si transmiterea eventualelor consecinte asupra dintilor permanenti. Inainte de eruptia primilor dinti ai copilului, parintele trebuie sa efectueze curatarea mucoaselor orale, de doua ori pe zi. Periajul dintilor incepe imediat dupa eruptia primului dintisor.

Alegerea periutei si a pastei de dinti

Exista o gama variata de periute create special pentru copii, potrivite fiecarei categorii de varsta in parte. Periuta de dinti pentru copii este cea confectionata din filamente de plastic, cu capete rotunjite si consistenta moale sau foarte moale (soft, extra-soft), de dimensiuni mici, pentru a facilita accesul la toti dintii.

Se recomanda ca, in primii 2 ani de viata, perierea sa se efectueze fara pasta de dinti, folosind doar periuta umeda. Incepand cu varsta de 2 ani, se indica folosirea pastelor de dinti fabricate special pentru copii, cu un continut redus de fluor, sub 500. Cantitatea redusa de fluor este recomandata ca o masura de precautie impotriva fluorozei dentare, din cauza necontrolarii inghitirii pastei de catre copil si a dificultatii de clatire corecta la varsta mica. Se recomanda ca la un periaj sa se foloseasca o cantitate redusa de pasta de dinti. Astfel, intre 4 si 5 ani, se indica folosirea a 0,25 g pasta de dinti, cat un bob de mazare, iar la varsta de 2 ani se recomanda jumatate dintr-un bob de mazare.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Produsele Foramen pentru îngrijire şi igienă orală, recomandate pentru menţinerea unor dinţi puternici şi a unor gingii sănătoase.

dinti copii

Prima vizita la dentist

Cea mai indicata tehnica de periaj pentru copiii cu varsta mai mica de 7 ani este tehnica Fones, care se realizeaza prin miscari circulare la nivelul ambelor arcade, curatand toate suprafetele dintelui.

Prima vizita la medicul dentist se recomanda la cel mult 6 luni dupa aparitia primului dinte sau mai devreme, daca pediatrul observa modificari la nivelul cavitatii bucale a micutului. Obiectivul primei vizite este atat educarea parintilor, cat si a micutului despre importanta igienei dentare corecte. Dupa aceasta perioada, se recomanda control regulat la 6 luni.

Sfatul specialistului

Periajul principal este cel efectuat seara, inainte de culcare, al doilea ca importanta fiind cel de dimineata, dupa micul dejun. In cazul copiilor care consuma dulciuri la sfarsitul meselor, este indicat si un al treilea periaj. Cand efectuarea acestuia nu este posibila, se recomanda clatirea gurii cu apa simpla.

Alte recomandari:

  • Periajul se efectueaza cu atentie si se evita inghitirea pastei de dinti;
  • Periuta de dinti trebuie sa fie personala, nu se imprumuta si trebuie clatita corect dupa fiecare utilizare;
  • Schimbarea ei se face la 3 luni sau cand perii sunt indoiti, uzati etc.;
  • Se recomanda 2-3 periaje pe zi, a cate 3-4 minute.
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.