Revista care te menține sănătos

Stomatologie

Ce trebuie sa stiti despre placa bacteriana si tartru

28 ianuarie 2015
Share

Placa bacteriana reprezinta un sistem microbian, bine adaptat mediului bucal, cu o bogata activitate metabolica. Din punct de vedere al compozitiei, placa bacteriana este un depozit moale care formeaza un biofilm ce adera de suprafetele dure dentare, dar si de alte structuri din cavitatea bucala.

Odata formata, placa bacteriana se populeaza continuu cu bacterii secundare, se maturizeaza, iar dupa 30 de zile apare placa bacteriana matura. Daca nu este indepartata la timp, prin mineralizarea cu sarurile prezente in saliva, se transforma in tartru sau poate duce la aparitia cariilor dentare. Tartrul reprezinta acumularea de placa bacteriana care s-a mineralizat. El se formeaza numai atunci cand placa bacteriana nu este indepartata de pe suprafata dintilor. Cand apare, tartrul nu mai poate fi indepartat acasa prin periaj, ci numai de catre medicul stomatolog prin folosirea unor instrumente speciale.

Preventia, cel mai bun tratament

placa-bacteriana-2Cea mai buna metoda de a evita formarea placii bacteriene si aparitia tartrului este profilaxia sau prevenirea.Cand vine vorba despre preventia stomatologica insa, totul incepe acasa la fiecare dintre noi, cu un periaj corect efectuat si folosirea metodelor auxiliare de igienizare a cavitatii bucale (periuta interdentara, ata dentara, apa de gura si dus bucal). Pentru a fi eficient, periajul trebuie sa dureze minimum 2 minute si sa includa si curatarea limbii. Recomandam periajul dintilor de cel putin doua ori pe zi, pentru a se indeparta placa bacteriana si resturile alimentare de pe dinti.

Periajul de baza este cel de seara, inainte de culcare, deoarece bacteriile ar gasi, pe durata somnului, cele mai bune conditii de dezvoltare: caldura, umezeala, intuneric si substrat alimentar. Puteti folosi fara nicio problema si periuta electrica, dar suplimentar. Se foloseste timerul periutelor electrice timp de doua minute pe fiecare arcada. 

Recomandare: control la 6 luni si detartraj

In ceea ce priveste pasta de dinti, este esentiala alegerea uneia care contine fluor, acesta ajutand la prevenirea cariilor si la tratarea hipersensibilitatii dentinare. Recomandam pacientilor sanatosi vizitele la 6 luni pentru control si detartraj. Acesta este efectuat cu ultrasunete si completat de air flow (dispozitiv ce proiecteaza un jet de aer, apa si bicarbonat de sodiu pe suprafetele dentare) si de periajul profesional. Mai mult, pentru igienizarea implanturilor si a lucrarilor protetice, in cabinetul stomatologic se foloseste aparatura speciala de detartraj.

Tartrul se depune de la varste tinere, iar primul care apare este tartrul supragingival. Cel subgingival apare dupa varsta de 9 ani si poate fi intalnit in 47-100% dintre cazuri dupa 40 de ani. Ritmul de formare a tartrului depinde de: localizarea dintelui, variatiile individuale ale fluxului salivar, natura alimentelor, particularitatile masticatiei.

 

Dr. Manuela Lupascu

Medic coordonator specialist

stomatologie generala, implantologie si estetica dentara

Clinica LLL Dental

www.llldental.ro

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.